Jan van den Heuvel komt op Monumentendag een toelichting geven over de kwaliteiten van het orgel. (Foto: PR) (Foto: )

Singelkerk in de schijnwerpers

Ingezonden

De historische Singelkerk, in het hart van Ridderkerk, zet op Open Monumentendag, zaterdag 8 september, het orgel in de schijnwerpers. Het zogeheten Van den Heuvelorgel heeft wereldwijd naam onder orgelkenners.

Ridderkerk - Feit is dat klank en formaat van het orgel in de Singelkerk niet doorsnee zijn. 'Een concert in de Singelkerk, dat is iets ongelofelijks', schreef organist Daniel Roth van de Parijse Sacré Coeur-basiliek ruim veertig jaar geleden. Op Open Monumentendag komt orgelbouwer Jan L. van den Heuvel de kwaliteiten van het drieklaviersinstrument toelichten.

Eerste orgel
Voor Van den Heuvel (68) zelf is het instrument ook speciaal: het is het eerste orgel dat hij bouwde. Daar komt bij dat hij nagenoeg alles eigenhandig heeft gemaakt – het instrument én de orgelkas met balustrade. De Singelkerk had in 1970 kennelijk vertrouwen in Van den Heuvel, die dan nog een twintiger is. Inmiddels is een Van den Heuvelorgel een merknaam en heeft de Dordtse bouwer het grootste orgel van Parijs op zijn naam staan: het vijfklaviersinstrument van de St. Eustache (1989).

Op Open Monumentendag zal het orgel de hele dag door klinken. Van 13.00 en 13.45 uur is er een concert door Jan Peter Teeuw, een van de vaste organisten van de Singelkerk. Van 13.45 tot 14.45 vertelt Jan L. van den Heuvel over 'zijn' orgel.

Deuren open

De deuren van de Singelkerk staan zaterdag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur open. Iedereen is welkom om het orgel en de kerk zelf te bezichtigen. Het gebouw dateert uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Brand vernielde het in 1920, vermoedelijk nadat een kerkganger een kussen op een stoof had laten liggen. In 1921 is het weer hersteld. De Singelkerk is het kerkgebouw van de hervormde gemeente. Elke zondag is er om 10 en 17 uur een kerkdienst, die voor iedereen toegankelijk is.

Shopbox