Arjan Voorwinden showt de twee stapelbare miniwoningen. (foto GvS)
Arjan Voorwinden showt de twee stapelbare miniwoningen. (foto GvS) (Foto: )

Miniwoningen prima voor starters

door Geert van Someren

Woningen trekken veel bekijks

Langs het noordelijk deel van de Kievitsweg in Ridderkerk-Bolnes staan sinds kort twee miniwoningen. Ze trekken veel bekijks, heeft Arjan Voorwinden gemerkt. Samen met zijn tweelingbroer Marco runt hij de firma Avoned, die miniwoningen maakt en plaatst. Arjan is ervan overtuigd dat er een markt voor is, omdat het kan helpen de sociale woningnood te verminderen.

RIDDERKERK – In de Rotterdamse regio zijn en worden duizenden sociale woningen gesloopt. Wat er voor in de plaats komt is mooier, maar heeft qua huur een hoger prijsplaatje. "Heeft een gemeente of een particulier tijdelijk een lapje grond, dan kan daar goed een miniwoning komen.

Tijdelijke bouw

Het gaat om tijdelijke bouw, maximaal dertig jaar. Maar het is evengoed mogelijk dat na vijftien jaar de woning wordt gedemonteerd en ergens anders weer wordt opgebouwd. "Je voorkomt bijvoorbeeld dat jongeren wegtrekken omdat er voor hen als starter geen betaalbare woningen zijn", vertelt Arjan.

Variant

Feitelijk is het een variant op wat de broers Voorwinden al jaren maken: prefab zorgunits, die bij woningen kunnen worden geplaatst. Het voordeel is dat we helemaal van de woning afblijven en de zorgunit volledig ingericht leveren. Is de zorgunit niet meer nodig, dan haal je de zorgunit weg.

Geld besparen

Door de her-inzetbaarheid kan de overheid echt veel geld besparen. We hebben een depot waar we de units opslaan. Je kunt die wel vijf tot zes keer inzetten. "Die dienstverlening en het geven van advies worden heel erg gewaardeerd door de overheid, merken we".

"De miniwoningen die nu zijn ontwikkeld, kunnen worden gestapeld. Daardoor kan de grootte variëren. We zien het als een innovatie. Alles moet zo functioneel mogelijk. Wij leveren kleinschalig maatwerk. Daar zijn we van oudsher sterk in", zegt Arjan, die een bouwtijd van drie maanden noemt. De miniwoningen zijn leverbaar vanaf 55.000 euro. Plaatsen en transport zijn niet inbegrepen, dat is elke keer weer anders. De firma richt zich zowel op de lokale overheden als op woningbouwverenigingen en particulieren. "Regio Rijnmond en Drechtsteden zijn speerpunten. Procedures om op een stukje grond dat voorlopig niet wordt gebruikt een tijdelijke woning te zetten, kosten veel tijd. Het kan zo maar zijn dat het een paar jaar duurt voor er iets gebeurt. Anderzijds hebben particulieren interesse getoond en dan kan het snel gaan", merkt Arjan op.

De werkverdeling tussen de tweelingbroers is duidelijk. Marco zorgt voor het ontwerp en de techniek; Arjan doet de commerciële kant. "De prototypes van de miniwoningen staan hier sinds eind april. We kunnen nu de markt op". Meer informatie: www.avoned.nl

Shopbox