Hans van Dijk. De lach is nooit ver weg op zijn gezicht. (foto GvS)
Hans van Dijk. De lach is nooit ver weg op zijn gezicht. (foto GvS) (Foto: )

Hans van Dijk wil naar Bergeijk

Geert van Someren

Afscheid van Gilde in Ridderkerk

Bij Hans van Dijk (77) is de lach nooit ver weg op zijn gezicht. Met die voor hem kenmerkende uitdrukking vertelt hij dat hij samen met zijn vrouw Joke, die predikante is, weggaat uit Ridderkerk. Hun huis in Bolnes staat te koop.

RIDDERKERK –Zodra dat rond is, gaan ze naar Bergeijk. Daar willen ze zich aansluiten bij Gemeenschap De Hooge Berkt, een oecumenische leefgemeenschap van enkele tientallen mensen.

Hans: "We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Het plan om in een gemeenschap te wonen, hebben we al jaren. We hebben veel woongemeenschappen bezocht. Zelfs meegedaan aan de oprichting van een leefgemeenschap met een groep gelijk gestemde mensen. Er was voor een habbekrats een klooster gekocht in Diepenveen. Uiteindelijk ging ons initiatief voor dat bestuur te snel", legt Hans uit. "Bergeijk sprak ons aan. We hebben er drie maanden proef gewoond. Dat beviel zo goed, dat we de knoop hebben doorgehakt".

Oecumenisch

Dat oecumenische is een veel terugkerende factor in zijn 'carrière' als vrijwilliger, nadat hij op zijn zestigste met pensioen ging als tandtechnicus. "Ik heb in de jaren tachtig meegedaan met de massale demonstratie tegen de kernwapens. Er reden negen bussen uit Ridderkerk", herinnert Hans zich. "Daar zijn allerlei dingen uit voortgekomen. Zoals het Snuffelpand. Je ontmoet elkaar. Op initiatief van toenmalig burgemeester Bruins Slot heeft een kleine groep de Stichting Wereldkerk opgericht. Feitelijk functioneert dat nog steeds, met als hoofdmoot de Wereldwinkel".

Gilde

De meeste bekendheid heeft Hans waarschijnlijk gekregen door zijn werk voor Gilde, met onder andere het bieden van hulp aan vluchtelingen. "Gilde is een landelijke organisatie. Ze zochten mensen die ervaring hadden. In de jaren 70 heb ik al geprobeerd mensen van Turkse afkomst Nederlands bij te brengen.

Dat liep via de bekende dominee Hans Visser van de Pauluskerk in Rotterdam. Ik had wel ideeën hoe we het in Ridderkerk konden aanpakken. Dat ging met een klein budget en leidde tot het Samenspraak café en het opzetten van een team met taalcoaches", vertelt Hans.

Coach 4 You

Nog weer later zijn door Gilde initiatieven genomen voor Coach 4 You, gericht op kinderen en Schuldhulpmaatje. Dat laatste is een doorslaand succes en inmiddels ondergebracht in een eigen stichting.

Hans heeft zijn werk voor Gilde grotendeels afgebouwd. Hij is nog wel bestuurslid, maar het voorzitterschap is overgegaan naar Ineke van der Merwe.

Verder is de planning van het filmseizoen in Het Plein voor dit jaar rond.

Wat Hans betreft, kan het balletje van de verkoop en de verhuizing gaan rollen. In Bergeijk krijgen ze er straks een mooi mens bij.

Shopbox