Buiten de spits en in de weekenden is volgend jaar de buurtbus het enige openbaar vervoer in Rijsoord (Foto: GvS) (Foto: )

Klap voor reiziger: minder bussen

door Geert van Someren

Isolement Rijsoord voorkomen

Het openbaar vervoer in Ridderkerk gaat er in de nieuwe dienstregeling fors op achteruit. Er zullen minder snelbussen rijden over de Rotterdamseweg en door het opheffen van buslijn 92 dreigt Rijsoord in een isolement te raken. Met het drastisch ingrijpen in de route van buurtbus 601 probeert het college van B&W dat laatste te voorkomen. Of dat helemaal gaat lukken is nog de vraag.

RIDDERKERK - De nieuwe dienstregeling is bij het college rauw op het dak gevallen. Qbuzz neemt op 9 december de concessie voor de Drechtstreden over van Arriva. Zonder enig overleg met Ridderkerk zijn verstrekkende ingrepen gedaan. De achtergrond is dat Qbuzz meer rechtstreekse verbindingen wil.

Rotterdamseweg

Diverse buslijnen gaan straks rechtstreeks naar hun bestemming via de A15 en de A16 en niet meer over de Rotterdamseweg. Daar komt de R-Net buslijn 489 voor in de plaats. Die rijdt tussen de Rotterdamse Kralingse Zoom en de Alblasserwaard via de Rotterdamseweg. Ook rijdt in de spits lijn 191 over deze weg, die die van en naar het Zuidplein gaan.

Rijsoord

Buslijn 92 die door Rijsoord rijdt, wordt door Qbuzz omgezet in spitsbus 192. Van de lijn 92 wordt van en naar Rijsoord door 60 tot 65 passagiers per dag gebruik gemaakt. Iets meer dan de helft doet dat buiten de spits.

Alleen in spits

De nieuwe buslijn 192 rijdt alleen in de spits en buiten de schoolvakanties. Dat betekent dat inwoners van Rijsoord buiten de spits geen rechtstreekse verbinding met het openbaar vervoer meer hebben naar de ziekenhuizen Albert Schweitzer in Dordrecht en het Maasstad in Rotterdam-IJsselmonde.

Buurtbus

Het college van B&W wil het probleem in Rijsoord oplossen met lijn 601. Dat is de buurtbus die door vrijwilligers worden gereden tussen Barendrecht en IJsselmonde via Rijsoord, het centrum van Ridderkerk, Slikkerveer en Bolnes. Van het deel tussen Ridderkerk-West, Slikkerveer en Bolnes wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Het college wil dat deel schrappen en daarvoor in de plaats elk half uur gaan rijden op het resterende traject. Via het station van Barendrecht kunnen dan alsnog de ziekenhuizen worden bereikt.

Maastad ziekenhuis

Ook wordt gekeken of het mogelijk is om de buurtbus 601 op sommige uren niet naar Barendrecht te laten rijden, maar naar het Maasstad Ziekenhuis. De chauffeurs van de buurtbus, die zelf de organisatie voeren over de buslijn, zijn geïnformeerd. De gemeente wil samen met hen kijken "waar op detail nog aanpassingen en verbeteringen in het nieuwe traject kunnen worden aangebracht".

"De nieuwe dienstregeling is bij het college rauw op het dak gevallen"|

Shopbox