Erna Wouters is dol op het maken van hoeden. (Foto: Privé)
Erna Wouters is dol op het maken van hoeden. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Leren van techniek kost tijd'

Eline Lohman

Ridderkerker van de Week

Erna Wouters uit Ridderkerk houdt zich bezig met een bijzonder ambacht: het maken van hoeden. Een arbeidsintensieve klus, vertelt zij.

RIDDERKERK - Al van kinds af aan zat Erna achter de naaimachine, zegt de Ridderkerkse. "Na de Pedagogische Academie heb ik de opleiding tot coupeuse gevolgd. Naast juf voor de klas werd ik ook docent mode en kleding. Daarnaast kleedde ik ook musicals en dergelijke aan. Grote hoeden voor een theaterstuk maken vond ik superleuk. Op een bepaald moment moest ik om modelessen te kunnen blijven geven een extra vak volgen."

Docent

Dat werd hoeden maken. "Na een opleiding bij verschillende hoedenmakers kreeg ik van de landelijke inspectie Culturele vorming de academische bevoegdheid als docent hoedenmaker. Ik maak al bijna 20 jaar hoeden en geef lezingen, workshops en cursussen. Ik exposeer tijdens de kunstroute van Ridderkerk en doe mee aan internationale exposities zoals in Marokko en Italië."

Creativiteit

In een hoed kun je heel veel creativiteit kwijt en dat maakt het volgens Erna zo bijzonder. "Ik vind altijd wel dat hij draagbaar moet zijn. Mensen die een hoed dragen, gaan anders staan en voelen zich anders. Een hoed maakt een outfit echt af. Maar ook voor mensen met haarproblemen maak ik hoeden. Dat zijn bijzondere klanten. Je maakt echt het verschil. De hoed moet heel goed passen en een heel zachte binnenkant hebben. Met een goed passende, comfortabel zittende hoed voelen ze zich blijer. Een hoed maken is arbeidsintensief, omdat je het bijna helemaal met de hand maakt. Je kunt hoeden maken van vilt, maar ook van stro, sinamay, buntal en nog vele andere materialen. Het leren van de techniek kost tijd. En je moet ook wel een beetje handig zijn. Het verzinnen en bedenken, kortom het creatieve proces vind ik het leukst. Tijdens de workshops zie je dat tenslotte iedereen het kan leren en soms met wat hulp met een mooie creatie naar huis kan."

Modebeeld

De hoed komt terug in het modebeeld, zegt Erna. "Zeker bij bruiloften, feesten, concerten en doopplechtigheden zie je veel hoeden. Maar ook tijdens Prinsjesdag. Bij jongeren zie je veel petten en in de zomer tijdens de zonnige dagen dragen meer mensen een grote zomerhoed of een zonneklep. Wat ik mijn beste creatie vind? Dat is lastig. Heel bijzonder zijn mijn laatste hoeden waar ik door mijzelf gestippeld Staphorster stipwerk in heb verwerkt. Maar ook de hoed voor een Marokkaanse collega. Ik maak veel hoeden met een open bovenkant. Tijdens openingen en recepties heb ik zelf altijd een hoed of haardecoratie op. Dat ziet er feestelijk uit. En in de winter draag ik mijn eigen bijzondere haarbanden." Zie www.ernawouters.nl.

Shopbox