De drie initiatiefnemers tijdens overleg over de nieuwe aanpak. Vlnr. Elmer Bouwer, Gerard Langenberg en Miriam Renzen. (foto GvS) (Foto: )

Gemini kiest voor gezonde kantine

Geert van Someren

belang van voedsel en bewegen

RIDDERKERK – De honderden leerlingen van het Gemini College in Ridderkerk zullen opkijken als de school weer begint na de zomervakantie. In de kantine ligt de nadruk voortaan veel meer op gezond voedsel. Even een zak chips in plaats van een ontbijtje, is er niet meer bij. Tevens vinden de ongeveer 120 brugklassers in het lesrooster blokken over gezonde voeding, het voorkomen van verspilling van voedsel en de noodzaak om te bewegen.

De aanpak is het resultaat van de samenwerking tussen het Gemini en de Stichting Bar in Balans en de FoodCompany. "Kinderen die zonder ontbijt naar school komen is een algemeen probleem", weet Gerard Langenberg, directeur van het Gemini. "Ik hoorde van de aanpak en de ideeën van Bar in Balans. We hebben samen de lijn uitgezet naar het volgend schooljaar". Miriam Renzen van de Food Company: "Kern is dat we het probleem van de een, tot een oplossing maken van de ander. Vandaag hebben we bijvoorbeeld een te groot aanbod van brood en Optimel. Je voorkomt verspilling als je dat hier in de kantine in een maaltijd om kan zetten". Renzen is degene die een bijdrage gaat leveren aan het lesprogramma wat op school gegeven gaat worden. Langenberg heeft wel een kanttekening bij het streven gezond voedsel aan te bieden in de kantine. "Gezonde voeding is gewoon duur. Havermout koeken kosten meer dan gevulde koeken. Je moet een mix vinden tussen gezond en wat haalbaar is". "De intentie is om er een langdurig succes van te maken", verzekert Elmer Bouwer van Bar in Balans. 'We hebben met elkaar de zaak goed voorbereid. We gaan gewoon beginnen. Als er problemen zijn, lossen we die al werkend wel op". Zoals bij Bar in Balans gebruikelijk zijn bij de actie van het Gemini ook andere partijen betrokken, zogeheten ambassadeurs. Bijvoorbeeld de eigenaar van het filiaal van AH aan het Dillenburgplein Remko Heeren. "Ik wil graag geld verdienen", liet hij weten. "Maar niet door aan schoolkinderen slechte producten te verkopen". Ook de Rabobank heeft via het "Banking for Food Program" medewerking toegezegd.

Shopbox