In Klein Profijt heeft de natuur vrij spel (Foto|: ARK Natuurontwikkeling)
In Klein Profijt heeft de natuur vrij spel (Foto|: ARK Natuurontwikkeling)

Nederlands eigen laaglandoerwoud

Valerie de Vries

Klein Profijt een getijdenvloedbos

Regio - Ooit in een jungle geweest? Een oerwoud met lianen, omgevallen bomen, dichte begroeiing? Dat kan hier in de polder, in Klein Profijt! Klein Profijt is een getijdenvloedbos, ooit ontstaan als knotgriend zoals de Rhoonse Grienden bij Rhoon en in mindere mate de Carnisse grienden bij Barendrecht nu nog zijn. Sinds de jaren '70 mag in Klein Profijt de natuur haar gang gaan.

Alleen langs de laningen, de kade-achtige paden die door het gebied lopen, worden de wilgen en essen nog ééns in de zoveel jaar geknot.

Een sprookje

Ik vind het hier een sprookje, het maakt niet uit in welk jaargetijde. De vochtige lucht, het zompige groen, het geluid van 'kussende' bomen en het mysterieuze licht, alles is hier spannend. Het meest opmerkelijke is hier het grote verschil tussen eb en vloed. Tussen de één en anderhalve meter, en dat twee keer per dag. En ook nog eens dagelijks een uur verspringend in de tijd. Dit zijn extreme omstandigheden voor planten om te overleven. Die zijn dus zeldzaam, op Europese schaal bekeken.

Spindotters

Hier in Klein Profijt kleuren de oevers van de prielen en kreekjes in het voorjaar geel van de spindotters, gevolgd door de gele lis, die qua bloeiperiode weer wordt opgevolgd door de valeriaan. Bijna bedwelmend, die lucht van valeriaan (echt niet lekker dus). Soms zie ik planten met opvallende gele of oranje bloemen in de vorm van een kaboutermuts. Kaaps springzaad is dit, een exoot, ooit als zaadje meegekomen op een vrachtschip uit verre landen. Noord-Amerika (!) in dit geval.

Exotisch

Ook exotisch zijn de schelpjes die massaal op de oever langs de Oude Maas zijn te vinden. Ze lijken op kokkels, maar dan met de streepjes in de lengterichting in plaats van overdwars. Aziatische korfmossels heten ze, meegelift in ballastwater van zeeschepen. Over migranten gesproken…

Meer berichten