José doet al meer dan tien jaar vrijwilligerswerk voor Team Wijk-idee. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Ik doe waar ik me lekker bij voel'

Door: Eline Lohman

Ridderkerker van de Week

Team Wijk-idee 3Vliet 't Zand in Ridderkerk is er voor en door inwoners uit Drievliet en 't Zand. Het team bestaat uit zes vrijwilligers. Een van die vrijwilliger is José Kleine, die toezicht houdt op het budget.

RIDDERKERK – José doet al meer dan tien jaar vrijwilligerswerk voor Team Wijk-idee. "Ik ben ooit eens benaderd door iemand van de gemeente of ik wilde helpen met het opzetten van het team," vertelt José. "Ze hadden via via gehoord dat ik met de al opgeheven wijkvereniging 't Zand al verschillende activiteiten had georganiseerd. Helpen met iets opzetten wilde ik wel, maar dan tijdelijk. Dat tijdelijke is dus wat langer geworden."

Participatie verbeteren

De gemeente is de wijkideeteams gestart om zo te proberen de bewoners van de wijken met elkaar op een positieve manier in contact te brengen, ofwel verbetering van de participatie in de wijken. José: "Wie kan je dan beter vragen om daar ideeën voor aan te brengen dan de bewoners van de wijk zelf? Jammer genoeg kwamen er niet zo veel ideeën binnen, dus zijn we zelf aan de slag gegaan met leuke activiteiten te organiseren en dat zijn er al heel wat geweest de afgelopen jaren. Ik hoop dat er nog veel zullen volgen."

Toezicht op budget

Het team krijgt ieder jaar een budget van de gemeente. José houdt er toezicht op dat het budget niet overschreden wordt en samen met de andere teamleden zorgt ze er ook voor dat er verantwoord met het budget omgegaan wordt. "Ik help ook met de organisatie van het eieren verstoppen met Pasen, het Halloweenfeest, het zomerfeest, de lentegroet, de kerstborrel samen met de wijkvereniging en we zijn een idee aan het uitwerken van een soort zomerverrassing in de wijk maar dan meer buurtgericht. Ik vind dit natuurlijk heel leuk om te doen, anders was ik er allang mee gestopt."

Blije gezichten

Als voorbeeld noemt José Pasen. "Als je bijvoorbeeld op zaterdagmorgen voor Pasen hier door de wijk loopt en al die kinderen ziet lopen met plastic tasjes met door hun zelf gevonden eieren en dan op het plein als we de nummertje gaan trekken, dan moet je die gezichtjes eens zien, zo leuk. Ik doe gewoon mijn ding, waar ik me lekker bij voel en dat is misschien wel het helpen van andere mensen. Wat ik voor het team doe is belangrijk, maar wat het team doet is veel belangrijker."

Contacten

Voor de toekomst hoopt José op nog meer contacten tussen mensen in de wijk, vertelt zij. "Onze activiteiten worden over het algemeen goed bezocht, ik hoop dat dat dan weer bijdraagt aan nieuwe contracten onder de wijkbewoners, zodat de participatie in de wijk vervolgens weer bevorderd wordt."

Shopbox