Leerlingen zullen als figuranten optreden, helemaal verkleed zoals in de tijd van toen. (Foto: Privé)
Leerlingen zullen als figuranten optreden, helemaal verkleed zoals in de tijd van toen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Feest voor 130 jaar schildersdorp

Op woensdag 20 juni is er feest In Rijsoord, onder de naam Summerschool Rijsoord.  Dan wordt 130 jaar schildersdorp gevierd. Leerlingen van twee scholen gaan tekenen en schilderen en er is een tentoonstelling en een lezing.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK – Met Summerschool Rijsoord wordt 130 jaar schildersdorp gevierd. Op 20 juni gaan leerlingen van het Farelcollege en de Brede School Ridderkerk schilderen en tekenen, net als 130 jaar geleden. Dat gebeurt op verschillende locaties. Lokale kunstenaars zullen mee tekenen. Tussendoor zullen leerlingen als figuranten optreden, helemaal verkleed zoals in de tijd van toen. 

Ook is er een tentoonstelling. In het voormalig kunstenaarsatelier van Hotel Warendorp, op de eerste verdieping van restaurant Ross Lovell, is een kleine tentoonstelling ingericht met het werk dat door leerlingen en kunstenaars wordt gemaakt op 20 juni, in het toenmalige atelier van de Amerikaanse en andere buitenlandse kunstenaars, die tussen 1888 en 1914 via Parijs naar Rijsoord kwamen. Ook zullen er oude schilderijen te zien zijn die rond 1900 in Rijsoord zijn gemaakt. De officiële opening van deze expositie is 17.30 uur. 's Avonds is er ook een activiteit: een lezing over schildersdorp Rijsoord. Tussen 19.30 en 21.30 uur - met een pauze van 20.15 tot 20.45 uur voor drankjes en het bekijken van de tentoonstelling – geeft kunsthistoricus Alexandra van Dongen, achterkleindochter van Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958), een uitgebreide lezing over de 130-jarige geschiedenis van het schildersdorp Rijsoord, over de oprichter van de Summerschool John Vanderpoel, over Hotel Warendorp en Pension Noorlander en over de Rijsoordse bewoners die tussen 1888-1914 door de kunstenaars werden vereeuwigd. Deze lezing is gratis toegankelijk, maar opgeven is wel gewenst. Dat kan via Alexandra van Dongen, via het emailadres alexandragaba@hotmail.com. 

Al met al een interessant programma, vindt Erna Wouters van de Brede School Ridderkerk. "Het bijzondere is dat Rijsoord 130 jaar geleden al een kunstkolonie was en leerlingen gaan nu hetzelfde creëren als toen. En de locatie – Hotel Warendorp – is heel bijzonder, want hier kwamen kunstenaars vroeger samen en wij gaan er nu exposeren. De kinderen eten ook op deze locatie, net als de kunstenaars destijds. Een van de programmaonderdelen van Summerschool Rijsoord is dat de kinderen samen met mij – ik ben ook kunstenares - een outfit maken, in de stijl van Ot en Sien. Dat gebeurt op verschillende tijdstippen. Het is een heel Rijsoords gebeuren!"
 

Meer berichten