Discussie over ondergrondse containers. (foto GvS)
Discussie over ondergrondse containers. (foto GvS) (Foto: )

Afvalplan staat echt geparkeerd

Door Geert van Someren

RIDDERKERK – Her en der is in Ridderkerk te horen dat het veel bekritiseerde Afvalplan niet echt 'on hold' staat, omdat de invoering inmiddels al zo ver zou zijn gevorderd, dat het op essentiële onderdelen niet meer is terug te draaien. Robert Kooijman (CU) ontkent dat stellig tijdens het raadsdebat over de nieuwe coaltie. Hij was een van de onderhandelaars bij de vorming van die coalitie en is partijgenoot van de afgelopen jaren verantwoordelijk wethouder Marten Japenga.

Geen aanbesteding

Hij ontkent het gerucht dat de aanbesteding van ondergrondse containers, waar veel bezwaar tegen is, al zou zijn gedaan. "Dat hoeft niet te worden aanbesteed, want we hebben daar een vaste leverancier voor. Dus dat is niet van toepassing. Evenmin is bij die leverancier al een bestelling gedaan", verzekert Kooijman in de gemeenteraad.

De nieuwe coalitie heeft afgesproken dat nog eens kritisch naar een aantal delen van het plan zal worden gekeken. De ambitie blijft een afvalloze gemeente, maar naar de inzameling van restafval zal opnieuw worden gekeken. Het nieuwe college van B&W zal in geen geval een gedifferentieerd tarief invoeren. Dat maakt de realisatie om die reden van ondergrondse containers overal in de gemeente overbodig. Zo kan bij appartementen in bulk afval ophalen ongewijzigd blijven.

Shopbox