Vinden van voldoende bezetting op de ambulances is moeilijk. (foto GvS)
Vinden van voldoende bezetting op de ambulances is moeilijk. (foto GvS) (Foto: )

Ambulances zijn veel minder vaak op tijd

Door Geert van Someren

RIDDERKERK – Spoedritten van ambulances waren in 2017 beduidend minder vaak binnen 15 minuten ter plaatse dan in de daaraan voorafgaande jaren. In Ridderkerk voldeed vorig jaar 88,8% van de ritten aan die tijd; in 2016 was dat nog 92,5%. De landelijke norm is dat 95% op tijd moet zijn. De oorzaak is helder: meer ritten door veranderingen in de samenleving en grote moeite om voldoende personeel te vinden voor de extra ingezette wagens.

De verandering is dat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen en dat verwarde mensen minder vaak worden opgenomen.De achteruitgang in prestaties geldt uiteraard niet alleen voor Ridderkerk, maar voor de hele regio waarin de Ambulance Zorg Regio Rijnmond (AZRR) actief is. Regiobreed daalde het cijfer van 93% naar 88,6%. Barendrecht noteerde een daling van 94,7% (vrijwel de normtijd) naar 90,6%.

Als gekeken wordt hoeveel ritten binnen 17 minuten ter plaatse zijn, is het percentage in Ridderkerk beduidend beter: 94,7%. Twee minuten extra maakt duidelijk verschil. De gemiddelde aanrijdtijd van alle ritten naar Ridderkerk bedraagt elf minuten en 40 seconden, Dat het aantal ritten substantieel is toegenomen, blijkt duidelijk uit de cijfers. In 2015 snelden iets meer dan 1.400 ambulances met spoed naar Ridderkerk. Zowel in 2016 als in 2017 ging het om ongeveer 1.670 ritten.

Bij de AZRR is men duidelijk in de reactie op de regionale cijfers: "Het aantal ritten is in de achterliggende jaren sterk gestegen en blijft jaarlijks stijgen. Bij benadering van 80.000 in 2007 naar bijna 115.000 in 2017."Het aantal ambulances in het wagenpark is in 2017 uitgebreid en zal ook de komende jaren op basis van het aantal geleverde diensten meegroeien. Het vinden van voldoende medewerkers voor het bezetten van de voertuigen is de grootste opgave voor ons, gezien de krapte aan personeel op de arbeidsmarkt".

Shopbox