Een hoge wal scheidt de woningen aan de Rijksstraatweg van het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard. Op deze plek komt achter de wal de nieuwbouw van Bakker Barendrecht. (foto GvS) (Foto: )

Afspraak: geen huizen in Reijerwaard

Geert van Someren

RIDDERKERK – Bij het maken van afspraken voor het coalitieakkoord, is het een kwestie van geven en nemen geweest. Iedere partij heeft in goede sfeer water bij de wijn moeten doen. Opvallend bijvoorbeeld is dat over het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard geen woord in het akkoord staat. Ook is er geen sprake van dat de komende vier jaar – al is het maar beperkt – de openstelling van winkels op zondag in Ridderkerk ter discussie staat.

Onderhandelaar Ad Los van EVR windt er geen doekjes om: "We hadden graag huizen gezien in Nieuw Reijerwaard. Dit is onze concessie aan de coalitie. Wat ook een rol speelt is dat grond aan Bakker Barendrecht is verkocht op de plek die het meest geschikt is voor woningbouw, achter de huizen aan de Rijksstraatweg. Ook windturbines zullen de realiteit zijn. Overigens, bij acht van de tien punten kregen we wel onze zin".

Slim gespeeld door
christelijke partijen

Het initiatief voor de onderhandelingen lag in handen van Henk van Os (Partij 18Plus), die met zijn partij in maart de verkiezingen won. "We hebben eerst met alle partijen oriënterende gesprekken gevoerd. Onder andere hebben we gevraagd of er voorkeur bestond voor met wie men wilde samenwerken en met wie niet. Daaruit bleek dat bepaalde coalities niet mogelijk zijn". De conclusie is, dat het slim is gespeeld door SGP, CDA en CU. Door aan elkaar vast te houden, werd voor 18Plus en EVR een andere ruime meerderheid in de gemeenteraad praktisch onmogelijk.

Trots

Henk van Os: "Ik ben er enorm trots op dat het gelukt is deze coalitie te vormen". Een punt waarop hij moest inleveren, is de winkelsluiting op zondag. De coalitie is niet van plan bij de bewoners en ondernemers van Ridderkerk te onderzoeken hoe die daar over denken. "Eerder is al gebleken dat veel ondernemers daar niet voor voelen", zegt Kees van der Duijn Schouten (SGP). "Zeker bij kleinere winkels is er geen enthousiasme". Zelfs supermarkten zijn het er niet over eens. Zo heeft de eigenaar van het filiaal van AH op het Dillenburgplein laten weten graag open te willen op zondag, terwijl men er bij het filiaal in het centrum tegen is.