Dick de Ruiter van Trimclub Antilope. (Foto: Privé)
Dick de Ruiter van Trimclub Antilope. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Met elkaar lopen ter ontspanning'

Trimclub Antilope is een groep recreatieve lopers uit Ridderkerk en omstreken die drie keer per week samen hardlopen en/of wandelen. Onder begeleiding van een ervaren looptrainer combineren zij actief sporten met plezier en gezelligheid. Dick de Ruiter is voorzitter.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK – Antilope bestaat eigenlijk al sinds 1989, toen initiatiefnemer Richard Ouwens met de club begon, maar in de huidige hoedanigheid van trim- en wandelvereniging bestaat Antilope drie jaar. "Eerst werd er alleen maar getrimd," vertelt Dick. "Maar omdat het ledenaantal wat vergrijst, besloten we ook een wandelafdeling erbij te beginnen. We merken dat mensen in een groepje willen lopen, omdat ze elkaar zo stimuleren om hard te lopen of te wandelen. Dan heb je ook een stok achter de deur om naar de trainingen te komen."

Op maandagen is er bij Antilope altijd een duurloop van acht of tien kilometer. Op woensdagen en zaterdagen is er een intervaltraining. Die wordt onder meer door Dick geleid, want naast voorzitter is hij ook trainer bij de Ridderkerkse vereniging. "Het leuke is dat we leden hebben van 20, maar ook van 80 en iedereen voelt zich thuis bij ons. De een is recreatief bezig, de ander is meer prestatiegericht. Zelf ben ik nu 20 jaar betrokken bij de vereniging, sinds 2014 als trainer en inmiddels ook als voorzitter. Ik houd de club mede bij elkaar, na het overlijden van de toenmalige voorzitter Richard. Het is altijd gezellig bij de vereniging, vind ik. Na de trainingen drinken we nog wat met elkaar en kletsen we na, op de zaterdag."

Hardlopen betekent veel voor Dick, zegt hij. "Ik heb het altijd gedaan. Nu ben ik een behoorlijke tijd geblesseerd geweest en kon ik niet hardlopen, maar ik ga er langzaam weer mee aan de slag. Zeker nu het zomer wordt, vind ik het heerlijk om weer te gaan hardlopen. Ik heb een tijdje gewandeld, want dat is minder belastend voor mijn knie. Het is voor mij echt ontspanning om met elkaar te lopen. We kletsen wat, maar we lopen ook echt wel goed door."

Antilope groeit niet altijd. "We krijgen nog steeds nieuwe leden erbij. We zitten nu op 60 leden, waarvan er bijna 40 hardlopen. Van de wandelaars hebben de meesten vroeger ook hardgelopen."

Dick doet nog meer vrijwilligerswerk. Zo is hij buddy bij Running Blind, waarbij blijden en slechtzienden kunnen hardlopen of aan nordic walking kunnen doen met een buddy. Dick: "Erg leuk om te doen. Helaas is het moeilijk om deelnemers te bereiken." Zie www.runningblind.nl en www.antilope-tc.nl.