Er worden tuinvrijwilligers gezocht. (Foto: Privé)
Er worden tuinvrijwilligers gezocht. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Groene vrijwilligers gezocht

Nu het volop voorjaar is, zoekt Connect2Act groene vrijwilligers. De vraag naar vrijwilligers is groot, zo blijkt.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK – Het is belangrijk dat er tuinvrijwilligers zijn die in kleine of grotere tuinen aan de slag gaan, onderstreept Frederike. "Het belang van deze vrijwilligers is het helpen van mensen die het door omstandigheden niet zelf meer kunnen, dit kan zijn door ouderdom maar ook door lichamelijke ongemakken en niet in staat om een hovenier te betalen. Als deze mensen niet de mogelijkheden hebben om iemand in te schakelen zoals een familielid of iemand anders is de kans groot dat deze tuinen overwoekerd raken en niet meer worden bijgehouden. Natuurlijk is het niet alleen dat een tuin overwoekerd raakt - ook doen de vrijwilligers de mensen zelf er echt een plezier mee. Juist als je wat ouder wordt en je zelf je tuin niet meer kan bijhouden is het erg fijn als je tuintje er toch mooi bij ligt, het gaat om veel meer dan alleen het werk in de tuin zelf."

Vrijwilligers helpen mee een fleurige woonomgeving te creëren en maken mensen hiermee blij." "Wij zoeken tuinklusvrijwilligers omdat wij er op dit moment weinig hebben en de vraag groot is," vertelt Frederike Barendregt, coördinator service en gemaksdiensten bij Welzijn Ridderkerk, waar Connect2Act deel van uitmaakt. "We kunnen zeker twee of drie vrijwilligers gebruiken, met name in het voor- en najaar. Momenteel hebben we drie vrijwilligers die zich inzetten. Deze vrijwilligers doen in de tuin een klus die maximaal drie uur mag duren. Dit kan bestaan uit het snoeien van een heg, onkruid verwijderen, groene aanslag van terras verwijderen, planten snoeien tot planten herplaatsen of nieuwe beplanting aanplanten."

Het gaat om lichte tuinklussen, er is gereedschap beschikbaar en er is een kleine onkostenvergoeding. In overleg spreken belangstellenden zelf het moment van de klus af. Er zijn wel wat voorwaarden waar een tuinvrijwilliger aan moet voldoen. Een van de voorwaarden is dat er een Verklaring Omtrent Goed gedrag (VOG) aangevraagd wordt. Dit geldt overigens voor alle vrijwilligers binnen de organisatie. Daarnaast krijgen de vrijwilligers ondersteuning vanuit Welzijn Ridderkerk. "Verder verwachten wij van de vrijwilliger die de klus uitvoert dat hij of zij verstand heeft van tuinonderhoud en de verantwoordelijkheid neemt dat de uitvoering zorgvuldig gebeurt."

Voor meer informatie over en aanmelding voor deze vacatures kan contact opgenomen worden met Connect2Act via 0180 – 430 440 of kijk op de website www.connect2Act.nl.

Shopbox