LHBT-jongeren – lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender - kunnen sinds eind 2017 terecht bij Hang Out 0180. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Plek voor LHBT-jongeren succes

LHBT-jongeren – lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender - kunnen sinds eind 2017 terecht bij Hang Out 0180, een ontmoetingsplek in De Loods aan de P.C. Hooftstraat 4a in Ridderkerk. Het is een succes, vertelt jongerenwerker Tina van Bennekom van Welzijn Ridderkerk.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK – Hang Out 0180 is gestart door Tina zelf, samen twee meiden van 17, Sanne en Rachel. Zij kwam tijdens een jongerenwerkdag op het idee, vertelt zij. "Ik volgde daar een workshop over LHBT'ers en daarbij vertelde een jongen zijn verhaal, over hoe hij uit de kast gekomen is en hoe anderen hierop reageerden. Ik was onder de indruk van zijn verhaal en ben ik Ridderkerk naar de wethouder toe gegaan. Zij was ook enthousiast over het opzetten van zo'n mogelijkheid in Ridderkerk."

Eind 2017 vond de eerste bijeenkomst plaats. Daar kwamen een paar belangstellende jongeren op af, maar inmiddels bestaat de groep al uit 13 jongeren die lesbisch, homoseksueel of nog op zoek zijn naar hun seksuele geaardheid. "Iedereen is welkom," benadrukt Tina. "Het maakt niet uit wat je geaardheid of culturele achtergrond is. Niet iedereen van de groep is LHBT'er. Hang Out 0180 is een plek waar jongeren bij elkaar kunnen komen om elkaar te ontmoeten en om verhalen te delen. De jongeren vinden het fijn dat deze voorziening er is."

De reacties zijn dan ook goed. "Er was echt behoefte aan zo'n plek. Anders hadden bepaalde jongeren elkaar ook niet ontmoet. Ze delen veel en vormen een hechte groep. Het verbaast me hoe open ze naar elkaar toe zijn, ook over seksualiteit. Ik begeleid meerdere doelgroepen maar nergens zijn de jongeren zo open als bij Hang Out 0180. Dat zegt wel wat. De jongeren hebben veel steun aan elkaar."

Zaterdag 24 maart was het feest bij De Loods. Toen vond het eerste feest Be Different plaats, bijna helemaal georganiseerd door de jongeren zelf. 63 belangstellenden kwamen hier op af. Tina: "Het was echt een groot succes! Het feest nog een keer houden staat zeker op de planning. Verder hoop ik dat we de Hang Out 0180 kunnen uitbreiden, ofwel: zorgen dat er nog meer jongeren komen. De deuren staan open voor alle jongeren. We willen dat iedereen zich op zijn gemak voelt en dat iedereen gewoon zichzelf kan zijn."

Kom langs op donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur of neem contact op met Tina via Christina.vanBennekom@welzijnridderkerk.nl of 06 – 119 119 50.

Shopbox