Henk van Os: "We willen breed". (foto GvS)

Politiek volop in gesprek over coalitie

De kopstukken van de politieke partijen in Ridderkerk zijn volop in gesprek over de vorming van een coalitie voor een college van burgemeester en wethouders. Makkelijk is die vorming van een nieuw college in ieder geval niet. De sfeer is goed, zo wordt daarbij vastgesteld.

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Het initiatief ligt bij Partij 18Plus, die royaal de gunst van de kiezers kreeg drie weken geleden bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. De afgelopen week zijn volop oriënterende gesprekken gevoerd. Gezien de uitgesproken standpunten van een aantal partijen over zaken als zondagsrust, de BAR-samenwerking, het Afvalplan, het openbaar vervoer en Nieuw Reijerwaard, is er veel te bespreken. Ook de versplintering in de raad maakt het niet makkelijk. Op 29 raadszetels zijn er maar liefst elf partijen, drie eenpersoonsfracties en geen enkele partij is groter dan vijf zetels.
Henk van Os van 18Plus is helder: "We willen breed, door te zoeken naar compromissen. Ik denk dat het gaat lukken. Daar is ons veel aan gelegen. Een andere partij, welke dan ook, gaat het ook moeilijk krijgen bij de vorming van een college. We gaan deze week verder praten in groepsgesprekken".

Afvalplan

Een zaak die in ieder geval onder druk staat is de uitwerking van het Afvalplan. Vlak voor de verkiezingen uitten diverse partijen, ook die deelnamen in het college, forse kritiek op het toenmalige college. Zorgen over onder andere zwerfafval, bij plaatsingen, de kosten voor de inwoners en het omgaan met ouderen zijn benoemd. Verantwoordelijk wethouder Marten Japenga maakt deel uit van de ChristenUnie. Die partij hield bij de verkiezingen van de drie zetels er twee over. Vraag is of hij nog wel terug komt in het college.