De wijkpost wordt goed ontvangen. (Foto: Gijs Slagmolen)
De wijkpost wordt goed ontvangen. (Foto: Gijs Slagmolen) (Foto: Gijs Slagmolen)

Kaartje sturen tegen eenzaamheid

Team Wijkidee 3vliet/'t Zand in Ridderkerk heeft wijkpost bedacht, om mensen in de wijk minder eenzaam te maken. De reacties zijn tot nu toe positief.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK - Het idee is ontstaan doordat het team al twee keer per jaar een groet uit de wijk verstuurd naar de verzorg- en verpleeghuizen met kerst en de lente, vertelt Franny de Wit. "Daar wordt altijd positief op gereageerd. Tijdens de inloopmiddag en ook met mijn vrijwilligerswerk in de Reijerheem, merken we dat er veel eenzaamheid is. Mensen hebben een klein of geen netwerk. Ik denk dat we ons er erg in vergissen - de eenzaamheid onder ouderen maar ook onder jongeren is denk ik groter als we denken."

Daarom heeft het team wijkpost bedacht: wijkbewoners een kaart laten sturen naar eenzame wijkbewoners. Ook worden scholen aangeschreven met de vraag of leerlingen een kaartje willen schrijven voor eenzame mensen uit de wijk. Franny: "Twee weken geleden hebben we in de Reijerheem een paasgroet verstuurd naar bijna 40 bewoners, gemaakt door groep 3 van OBS de Botter. We hopen uiteraard dat er klassen zijn die dit voorbeeld gaan volgen. Verder zijn er vele aanmeldingen om te gaan schrijven, maar het aanbod met adressen waar de post naar toe moet is nog minimaal. We doen dan ook een beroep op familie en mantelzorgers om mensen aan te melden voor de wijkpost. Je merkt in gesprekken dat mensen er behoefte aan hebben, maar zichzelf niet opgeven. Afgelopen week sprak ik een dame die bijvoorbeeld nooit post op haar verjaardag ontvangt en ook de kerstpost wordt in onze digitale wereld steeds minder."

De wijkpost wordt goed ontvangen. "De reacties zijn positief. Mensen zeggen dat ze het een mooi initiatief vinden. Dus kom maar op met namen en adressen! Wij denken dat het er daadwerkelijk aan kan bijdragen dat mensen wat minder eenzaam zijn, ze krijgen het gevoel er weer bij te horen. Al is het maar een kaartje. En we hopen zo ook in contact te komen met wijkbewoners die we kunnen door verwijzen naar activiteiten van Team Wijkidee 3vliet/'t Zand, zoals de inloopmiddag, maar ook naar het Ontmoetingsplein van Aafje Reijerheem, daar zijn wijkbewoners van harte welkom om aan te sluiten bij activiteiten. Er is zoveel te doen: koor, buurtbingo, haakgroep, mannenclub. Hopelijk kunnen we daar ook wat in betekenen en ons steentje bijdrage aan de eenzaamheid in de wijk."

Aanmelden kan via de mail: wijkpost@hotmail.com.

Shopbox