Diabetes Challenge in Ridderkerk

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De gemiddelde zorgkosten voor iemand met diabetes waren in 2013 bijna € 10.000,-. En dat terwijl er een effectief en gratis medicijn beschikbaar is: beweging. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. En toch blijft in beweging komen voor veel mensen moeilijk. Ridderkerk gaat u hierbij helpen.

Afgelopen twee jaar heeft huisartsenpraktijk Het Doktershuis meegedaan met de Nationale Diabetes Challenge (NDC). De NDC is een wandelevenement dat bedoeld is om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes (of een andere chronische aandoening) te verbeteren.

De deelname van Het Doktershuis was erg succesvol. Enkele tientallen deelnemers hebben wekelijks gewandeld, zijn afgevallen en hebben en een gezondere leefstijl ontwikkeld. Ook dit jaar doet Ridderkerk mee met de Nationale Diabetes Challenge. Maar dan wel in een iets andere vorm want in 2018 bundelen de verschillende Ridderkerkse huisartsenpraktijken hun krachten en is er hulp van Stichting Welzijn Ridderkerk. De doelgroep wordt nu nog beter bereikt en het aantal deelnemers is hopelijk nog meer.

Het doel is om vanaf april in 16 tot 20 weken te trainen naar een afsluitende vierdaagse in september. Tijdens wekelijkse wandelingen die elke maandag vanaf 19.00 uur plaatsvinden wandelt een huisarts of praktijkondersteuner van een de Ridderkerkse praktijken mee. Er worden verschillende routes gelopen dus iedereen kan meedoen. Het uiteindelijke doel in september is om 5 of 10 km te lopen. De vierde dag van die vierdaagse komen alle deelnemers samen op een centrale locatie in Nederland om daar de slotafstand te wandelen op het NDC Festival. In 2018 is dit in Amsterdam.

Op maandag 9 april 2018 om 19.00 uur is er een informatieavond over de Diabetes Challenge in Ridderkerk. Iedereen die interesse heeft is welkom op deze dag. De locatie is Grandcafé Burgerzaken, Koningsplein 2. Dit is ook het vaste start- en eindpunt van alle wandelingen. Het is een centraal punt voor alle Ridderkerkers, goed bereikbaar en gratis parkeergelegenheid achter de Albert Heijn. Ook kunnen de deelnemers na afloop een lekker kopje koffie krijgen en men kan naar de toilet.

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door sport en beweging. In 2017 bracht de NDC in 162 locaties ruim 3277 mensen met diabetes in beweging. De stichting van de oud-olympisch volleybalkampioen wil dat aantal dit jaar verdubbelen. Gaat u de uitdaging aan? Schrijf je dan snel in op www.nationalediabeteschallenge.nl/ridderkerkbeweegt. Deelname is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw eigen huisartspraktijk.