Meerdere religies aan één mozaïektafel.
Meerdere religies aan één mozaïektafel. (Foto: Sandra Vlielander)

Moslims in kerk, Christenen in moskee

Het CMC in Ridderkerk - de Contactgroep Moslims Christenen - slaagt er steeds meer in om moslims en christenen met elkaar in dialoog te laten komen. Vorige week dinsdag organiseerden moslima Sarah van der Hoeven en Wilma van Gameren, lid van de PKN-gemeente, een mozaïeksessie voor beide religies in de kerk De Levensbron. Op het project kwamen naast protestanten, rooms-katholieken en andersdenkenden ook meerdere moslims af, waaronder oud-imam van de Molukse moskee, Rafiq Fris.

Ridderkerk - De initiatieven van de zeer actieve Ridderkerkse contactgroep zijn dit jaar opgehangen aan het motto 'Dromen doen we allemaal', een onderwerp waarin ook de Ridderkerkse predikant Martin de Geus dit jaar "zijn ziel en zaligheid" heeft gelegd. Naast dominee is De Geus ook dichter. In die hoedanigheid heeft hij recent de laatste hand gelegd aan het Daniël oratorium "Banneling aan het Hof", waar componist Dirk Zwart inmiddels de muziek bij heeft geschreven.

In deze tijd van vele vluchtelingen is dit stuk, dat speelt in de tijd van Joodse vluchtelingen in het land van Nebukadnezar, zeer actueel. Het oratorium wordt dit jaar driemaal uitgevoerd: op zondag 22 april om 16.00 uur in de Levensbron, op zaterdag 29 september in theater Het Plein en op zondag 7 oktober in de Bethelkerk in Zwijndrecht.

Tweeduizend dromen

Ook huisarts Jan Huisman heeft het Ridderkerkse thema "Dromen doen we allemaal" als basis genomen voor zijn recente lezing over "Dromen en slapen". In de kerk van de RK Sint Jorisparochie, aan de Koninginneweg, vertelde Huisman aan een zeer groot gehoor, waaronder velen van islamitische huize, over de geheimen van slapen en dromen. "Dromen doe je vaker aan het eind van je slaap dan aan het begin", volgens de huisarts. "De diepste slaap vindt plaats in de eerste slaapfase, die ongeveer een uur duurt. Het gebeurt zelden dat men in die fase al droomt. Naarmate de slaap langer duurt – men spreekt over zeven fases - is de kans op dromen het grootst. De meeste dromen komen dan ook pas tegen het ochtendgloren. Word je tegen de ochtend wakker en val je daarna weer in een laatste slaap, dan zijn de dromen het hevigst. Nachtmerries komen dan het vaakst voor. Gemiddeld droomt een mens vijf tot zeven keer per nacht. Dat komt neer op zo'n tweeduizend dromen per jaar", aldus dokter Huisman.

Serieuze dialogen

Het project "Dromen doen we allemaal" beoogt primair gesprekken tussen religies op gang te brengen. Gezien de steeds grotere opkomst uit alle religieuze geledingen lijkt dit te lukken. Tijdens het mozaïekgesprek van afgelopen week werden naast gesprekken over allerlei privé gewoontes ook zeer serieuze onderwerpen aangesneden. Zo waren moslims, in een gesprek met dominee Martin de Geus, toch wel erg benieuwd naar hoe christenen tegenwoordig tegen homoseksualiteit en levensbeëindiging aankijken, onderwerpen die binnen de diverse christelijke gemeenschappen vaak tot pittige discussies kunnen leiden.

Shopbox