Twee stalen gedenkbomen op begraafplaats Waalhoven in Krimpen a/d IJssel. (FOTO: Hans Ipskamp)

Stalen gedenkboom op Vredehof

Op begraafplaats Vredehof in Ridderkerk komt een stalen gedenkboom. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met een in een motie gedaan voorstel van Groep Ipskamp, dat mede is ondertekend door PvdA en CDA. Met de boom is een investering gemoeid van ongeveer € 21.000.

Door Geert van Someren

Ridderkerk - Voor Hans Ipskamp en Irene Parren is het besluit om de gedenkboom te plaatsen een klinkend, laatste wapenfeit. Afgelopen zomer zijn de twee raadsleden uit Leefbaar Ridderkerk gestapt. Ze hebben besloten na de verkiezingen niet langer actief te zijn in de politiek, om "niet bij te dragen aan versplintering van de gemeenteraad".

Op Vredehof zijn sinds 2003 diverse gedenkmonumenten geplaatst. Dat gebeurt bijvoorbeeld na het ruimen van graven en herbegraving in een verzamelgraf, zo staat in de motie. Ook de nieuwe stalen gedenkboom is bedoeld voor een recent gerealiseerd verzamelgraf. Ipskamp: "De gedenkboom zal een hoogte hebben van circa 3,2 meter en een doorsnede van circa 3 meter. Aan de boom kunnen gedenkplaatjes worden bevestigd waarop de naam en eventueel een datum in gegraveerd kunnen worden als aandenken aan de overledene. Uiteraard alleen in overleg en op verzoek van de nabestaande. De gedenkboom zal na ongeveer twee maanden zijn definitieve roestlaag met de mooie kleuren en uitstraling van het corten staal hebben aangenomen. Het oxidatie-proces stopt dan en de roestlaag zelf is de bescherming. Onderhoud is niet nodig". Nadat wethouder Japenga heeft gezegd de motie "sympathiek" te vinden, tekent zich een meerderheid af. Uiteindelijk zijn alleen SGP, Echt voor Ridderkerk en VVD tegen. De SGP vindt de boom niet passen in het sobere beeld van een begraafplaats. Echt voor Ridderkerk is tegen, gezien het bedrag en VVD vindt dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om te gedenken. Met 16-11 stemmen wordt de motie aangenomen.