In clubhuis de Kraaienoot wordt druk gerepeteerd voor het Jubileumconcert in maart. (foto GvS)

Muziekvereniging bestaat 100 jaar

Door Geert van Someren

RIJSOORD – Op een donderdagavond komen ons, beneden aan de dijk op de Rijksstraatweg in Rijsoord, de fraaie klanken tegemoet van het orkest Sursum Corda dat repeteert in de Kraaienoot. Voor de christelijke muziekvereniging is het een bijzonder jaar: Honderd jaar geleden, direct na afloop van de Eerste Wereldoorlog in 1918, is Sursum Corda opgericht als Harmonie Vereniging.

"Eigenlijk bestond de vereniging al eerder onder de naam Concordia", vertelt bestuurslid Arie van Wingerden. "Als gevolg van de mobilisatie in 1914 ging de vereniging ter ziele. Dat is dus direct na de oorlog op 1 mei 1918 weer opgepakt".

De naam Sursum Corda is waarschijnlijk gekozen op Bijbelse gronden. Het betekent 'harten omhoog'.

Pieken en dalen

In de honderd jaar van het bestaan, heeft de muziekvereniging pieken en dalen gekend. Diverse muziekvormen kwamen en gingen, maar wat bleef was het plezier maken in muziek.

Op dit moment bestaat de vereniging uit een orkest, een drumband en een klein aantal majorettes. Bij elkaar 75 leden.

Tentoonstelling

Het ivoren* jubileum gaat niet ongemerkt voorbij. Op zaterdag 3 maart opent politica Petra van Nes een aan de historie van Sursum Corda gewijde tentoonstelling in de Oudheidskamer aan de Kerksingel in Ridderkerk.

Voorafgaand wordt het publiek in het centrum getrakteerd op een "rondmarsje", zoals Van Wingerden, zelf bassist in het orkest, het omschrijft.

Jubileumconcert

Op vrijdag 9 maart kan men genieten van het speciale Jubileumconcert in de Opstandingskerk in Rijsoord. De Jubileumreceptie vindt plaats op vrijdag 25 mei in clubhuis de Kraaienoot aan de Rijksstraatweg in Rijsoord.

*Bron Wikipedia.