Peter Groenendijk wijst in de hal van het appartementengebouw waar hij woont, de plek aan op een historische foto van de Boele werf. (foto GvS)

Eindelijk punt achter Boele Bolnes

Door Geert van Someren

RIDDERKERK – De ooit zo grote en vermaarde scheepswerf Boele in Bolnes ging op 10 maart 1987 failliet. Nu meer dan 30 jaar later, is het faillissement eindelijk door de curator afgehandeld. Alle schuldeisers zijn betaald. Op 20 december is met het betalen van rente over een aantal vorderingen, het boek over de teloor gegane glorie gesloten.

Peter Groenendijk (71) woont aan de Ankerplaats in Bolnes exact op plek waar ooit schepen werden gebouwd op de drie hellingen of gerepareerd in een van de vier dokken. Hij heeft vanaf zijn 14e jaar bij Boele gewerkt. "In totaal zijn meer dan duizend schepen van de helling gegaan op de werf. Je zag het in de jaren tachtig minder worden "

Andere werven kregen subsidie; Boele niet. Het aantal medewerkers daalde van ruim 1600 via 1400, 600 en 400 naar 200 tot 150 mensen. Die laatste groep kon na het faillissement terecht bij scheepswerf De Groot & Van Vliet, die een deel van de werf in Bolnes overnam. Maar wel tegen minder salaris".

Groenendijk was een van de medewerkers die een claim indienden bij de curator, omdat hij nog geld tegoed had. Hij werd daarmee een van de meer dan 600 schuldeisers op een lange lijst met – naast het UWV – namen van personen en bedrijven. "Ik dacht, daar hoor ik nooit meer iets van. Zo'n vijf jaar geleden is toch nog een schikking getroffen. Daar hebben mijn vrouw en ik voor ons elk een mooie, elektrische fiets van gekocht".

Uniek

Hij heeft in die 30 jaar een dikke stapel paperassen en krantenknipsels bewaard. Daaruit komt bijvoorbeeld naar voren dat via het veilingbedrijf Troostwijk in september 1987 alles wat los en vast stond op de Boelewerf aan de man werd gebracht. Ook de grond ging in de verkoop. "Alles bij elkaar bracht het 34,7 miljoen gulden op. Na het betalen van de voornaamste schuldeisers bleef nog 12,5 miljoen euro over", weet Groenendijk. "Het is vrij uniek dat na een faillissement geld over is".

"Aan vijf mensen die klachten hadden na het werken met asbest, is bij de eindafhandeling per persoon 60.000 euro betaald. Ook alle andere schuldeisers hebben hun deel gekregen", vertelt de Bolnesser die ooit Leen Huizer, beter bekend als de zanger Lee Towers, als collega op de werf had.

Dat eindelijk het faillissement op een positieve manier is afgewikkeld, doet Groenendijk emotioneel veel. "Mensen die nog leven, mogen zeggen 'ik heb ooit bij Boele gewerkt en daar ben ik nog steeds trots op'.