Onzekerheid troef

Door Ton Koppenol

De winter heeft tot nu toe weinig vrieskou opgeleverd en omdat februari alweer bijna op de kalender staat is de vraag gerechtvaardigd of winterkoning Thialf nog iets van plan is. Ik heb zojuist de pluim bekeken (maandagochtend) en er paste slechts één conclusie: het kan stevig gaan vriezen of flink dooien.Even ter verduidelijking: de pluim van het Europese Weercentrum (ECMWF) verschijnt 2 keer per dag . Ze bestaat uit 51 lijntjes die van het heden tot 15 dagen vooruit lopen. De rode lijn is de hoofdberekening (de oper). Middels miljarden berekeningen per seconde geeft die lijn de temperatuursontwikkeling weer voor de komende tijd. Het uitgangspunt van deze berekening is de werkelijke atmosferische toestand, maar dat geldt niet voor de andere 50 lijntjes, want bij elk lijntje is de begintoestand expres iets gewijzigd, d.w.z. de temperatuur is een beetje verhoogd/verlaagd, de luchtvochtigheid enigszins veranderd, etc. etc. Verder worden miljarden berekeningen( net zoals bij de hoofdberekening) losgelaten op ieder lijntje. Wanneer de pluim verschijnt en er lopen veel lijntjes in de buurt van de hoofdberekening dan kun je zeggen dat de oper redelijk betrouwbaar is. Heel vaak echter zie je dat de 50 lijntjes na slechts 4 dagen al sterk uiteen gaan waaieren en in dat geval is de hoofdberekening minder betrouwbaar. Er verschijnen trouwens ook dagelijks pluimen van de windrichting, windsnelheid, neerslag, bewolking, enz. enz. Hoe het weer zich gaat ontwikkelen in februari is nog erg onzeker want de lijntjes lopen van -10 tot +10. Het zou wat mij betreft mooi zijn wanneer we nog een stevige vorstperiode krijgen met volop ijs in de polder. In dat geval ga ik zeker weer een tochtje maken met m'n zoon. Het is dit jaar 65 jaar geleden dat zich een verschrikkelijke ramp voltrok in het zuidwesten van Nederland waarbij 1836 doden te betreuren vielen: de watersnoodramp. De heer Krijn Flikweert, tegenwoordig woonachtig te Papendrecht, heeft heel wat meegemaakt in die tijd. Er is hem daarom gevraagd om tijdens een herdenkingsbijeenkomst op donderdag 1 februari in Ouwerkerk (bij Zierikzee) een toespraak te houden voor honderden genodigden waaronder prinses Margriet en de minister van Verkeer- en Waterstaat. Ik voel me erg vereerd dat ik hem as. donderdag mag vergezellen.

Volgende week meer hierover.

Shopbox