Foto: Geert van Someren

VVD houdt vertrouwen in Nieuw Reijerwaard

VVD-lijsttrekker Louis van der Spoel is optimistisch over de toekomst van het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Rijsoord. Waar enkele andere partijen in Ridderkerk en Barendrecht kritisch kijken naar de tegenvallende grondverkoop, houdt Van der Spoel vertrouwen in het nieuwe bedrijventerrein voor de agro-industrie.

door Geert van Someren

RIDDERKERK – "Zodra zich daar een grote keten van bijvoorbeeld een supermarkt vestigt, slaat de stemming om", zegt Van der Spoel. "Dat zou een enorme impuls zijn en zorgt ervoor dat in sneltreinvaart grond wordt verkocht." De VVD heeft al wel een suggestie voor het gebied: zet zonnepanelen in de bufferzone bij woningen. "Daar heeft iedereen voordeel van."

Meer kritisch is de voorman van de VVD, dat onlangs de kern van het verkiezingsprogramma bekend maakte, over de bestuurlijke samenwerking tussen Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. "We doen die samenwerking om als gemeenten autonoom te kunnen blijven. Je moet constateren dat de samenwerking niet onder controle is. De drie gemeenten weten onvoldoende waar ze afzonderlijk mee bezig zijn".

Van der Spoel: "Probeer zaken als een afvalplan gemeenschappelijk op te pakken. Je hebt slagkracht nodig om taken uit te voeren". Hij waarschuwt voor een maatregel van de provincie Zuid-Holland, die onderzoek uitvoert naar samenwerkingen van gemeenten.
"In een slecht scenario word je, als je niet goed samenwerkt, alsnog samengevoegd."

Nieuw college

Een opvallend punt in het verkiezingsprogramma van de VVD is dat de liberalen willen dat Ridderkerk vanuit Rotterdam bereikbaar wordt met een railverbinding. Die mag langs de Rotterdamseweg lopen, zodat plannen als de nieuwbouw voor het Gemini college niet worden geschaad. Ook wil de VVD het mogelijk maken dat winkels op zondag open zijn.

Dat laatste punt zal als de VVD na de verkiezingen in maart wil deelnemen aan het nieuwe college van B&W, een lastig punt blijken. Verwacht mag worden dat vijf partijen nodig zijn om te zorgen voor draagvlak onder het nieuwe college. Het gaat daarbij om minimaal 15 raadszetels, met de SGP als kern.

Splitsing

Door het uiteenvallen van Leefbaar, het vertrek van Petra van Nes bij EVR en de splitsing van D66 en GroenLinks, is een versplintering niet uitgesloten. Dat opent de weg voor fracties met drie zetels om mee te doen aan het college. Dat zou, zo maar VVD kunnen zijn.