Willem Geerts houdt het na 15 jaar voor gezien bij de brandweer.
Willem Geerts houdt het na 15 jaar voor gezien bij de brandweer. (Foto: Sandra Vlielander)

Willem Geerts vertrekt bij brandweer

Het interview eindigt in stijl. De pieper gaat en Willem snelt voor één van zijn laatste uitrukken naar de kazerne voor een melding. Na 31 december hoeft dat niet meer. Vanaf dat moment is hij na 15 jaar brandweerman af.

Ridderkerk - "Ik was heel trots toen ik in september 2002 gevraagd werd om lid te worden van de vrijwillige brandweer in Ridderkerk. Een baan waarin je wat kan doen voor je medemens", vertelt Willem Geerts (50). Samen met Martin van der Waal kon hij direct beginnen met zijn brandweeropleiding en mocht hij als extra man (stagiair) opstappen als de pieper ging.

Het was de start van een mooie tijd waarin hij veel heeft geleerd, chauffeur/pompbediener werd en zelfs opging voor de cursus bevelvoerder. "Toen werd helaas ook duidelijk waarom ik het nu na 15 jaar wel voor gezien houd. Een loodzware cursus naast een baan als eigenaar van Haga Automaterialen aan de Noordenweg werd te veel. Zes dagen in de zaak, cursussen op locatie, piket weekenden en daarnaast ook nog wel eens je bed uit voor een brandmelding werd me te veel. Op driekwart van de cursus heb ik opgegeven", zegt hij met toch een beetje spijt in zijn woorden.

"Die 15 jaar hebben mij heel veel opgeleverd. Ik ben toch ook een beetje een man van de techniek en was daarom in mijn nopjes bij technische klussen. Daar hoorde natuurlijk ook de soms ingewikkelde uitrukken bij waarbij levende have uit het water moest worden gehaald. Minder mooi waren de reanimaties zoals die van een baby, dat staat mij nog helder voor de geest staat. Gelukkig kan ik afstand nemen van deze soms heel zware inzetten". Vol trots vertelt Willem over de diverse inzetten waarbij de brandweer probeert het leed te verhelpen of te beperken en zo de burgers tracht te helpen.

Als bij een brandweerman de pieper gaat probeert hij zo snel mogelijk in de kazerne te komen. Ook Willem dus! In de tijd dat de Sint Jorisstraat in één richting was afgesloten leverde dit wel enige beperkingen op in de route Noordenweg – Kazerne. Na twee bekeuringen (zelf betaald) voor het tegen het verkeer inrijden besloot hij de scooter van zijn zoon over te nemen om zodoende toch snel in de kazerne te komen.

Er waren ook sociale taken binnen het korps. Zo zat hij in de barcommissie, in het bestuur van de PV en organiseerde toertochten op de motor. In de 15 jaar heeft hij ook iets anders zien gebeuren. Een soort van metamorfose binnen het korps. Van een gemeentelijk korps met een eigen commandant naar een post van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond met een cluster commandant op afstand. "Van vrijwilliger naar parttimer. Het persoonlijke verdwijnt. Ik pas niet in die veranderende cultuur. Hierbij zeg ik niet dat het slecht is, maar het is wel anders. Er zijn veel collega's vertrokken, maar het aantal nieuwe collega's is helaas beperkt. Je wordt tegenwoordig niet zomaar brandweerman of vrouw. De weg daarvoor is lang, maar voor de echte fanatiekelingen zeker wel te doen en ook aan te bevelen."

Vanaf nu gaat Willem samen met zijn zoon meer tijd nemen voor de zaak. "Gezien de huidige ontwikkelingen in de Automotive branche is het van belang om bij te blijven, hierdoor zijn we in staat om onze klanten voor nu en in de toekomst te kunnen blijven bedienen als een professionele leverancier. De vrij gekomen tijd heeft dus al een invulling gekregen."

Afscheid

Door zijn vertrek verliest de post (zeker voor de dag bezetting) een bevlogen brandweerman die wist waar hij het over had. Donderdag 11 januari wordt op gepaste manier afscheid genomen.