Voorzitter Toon Huizer staat erop dat er continu vernieuwd wordt en dat werpt vruchten af. (Foto: Eline Lohman) (Foto: Eline Lohman)

'Ik ben heel begaan met de wijk'

Door Eline Lohman

Buurtpreventie Bolnes mag gerust behoorlijk actief en levendig worden genoemd. Voorzitter Toon Huizer staat erop dat er continu vernieuwd wordt en dat werpt vruchten af. Recent bestond de buurtpreventiegroep 15 jaar.

RIDDERKERK - Wie de wijk Bolnes binnenrijdt, ziet direct het grote bord dat aangeeft dat de buurtpreventie er actief is. Elke woensdagochtend komen leden bijeen bij het eigen honk in sporthal De Beverbol om te bespreken wat wel of niet goed gaat. Momenteel wordt de visie voor de komende vijf jaar besproken, vertelt Toon Huizer.

Vooruitdenken

"Stilstand is achteruitgang, dus we zorgen altijd dat er wat te discussiëren valt. Ik heb zelf altijd wel een idee voor dat vooruitdenken. Het is belangrijk om te kijken waar de problemen in de wijken zitten. Want ook al gaan wij over Bolnes, de problemen in de wijken in Ridderkerk zijn soortgelijk. En als er ergens iets gebeurt, kunnen wij extra alert zijn." In 2007 won Buurtpreventie Ridderkerk de Hein Roethof prijs. "Dat is niet niks. Je moet aan zeven best zware criteria voldoen om die prijs te winnen. Het was echt erkenning en het betekent dat wij de beste organisatie waren tegen criminaliteit." De prijs gaf de club een boost. Veel mensen meldden zich als vrijwilliger aan, hoewel het aantal gezakt is naar 85 surveillanten momenteel.

Betrokkenheid

Huizer doet zijn voorzitterstaak met veel plezier. "Ik meldde me in 2002 bij de buurtpreventie. Ik ben heel begaan met de wijk. Dat zit gewoon in me, die betrokkenheid. Als kind was ik al heel sociaal. Met alles in mijn leven ga ik er echt voor. Het is met mij nooit saai en ik ben altijd bezig. Ik was de eerste surveillant destijds. Ik ging met een zaklamp en een telefoon op pad. Het is leuk werk, vanwege de omgang met mensen en vanwege het feit dat je anderen echt kunt helpen. Wij zijn de oren en ogen van de politie en we werken ook veel samen – samen staan we sterk." Met succes, zo blijkt. In 2001 waren er 35 woninginbraken in Bolnes, dit jaar nog maar twee.

Bewust maken

Huizer: "We proberen mensen bewust te maken van het belang van opletten in de wijk. Er is meer sociale controle gekomen sinds wij er zijn en er is meer cohesie in de wijk. Het kan in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld even tegen de buren zeggen dat je op vakantie bent. Dan kunnen die buren een oogje in het zeil houden. We zetten in op zelfredzaamheid. Mensen moeten ons niet voor het karretje spannen – mensen kunnen zoveel zelf doen." Zie voor meer informatie over de Ridderkerkse Buurtpreventie Bolnes de website www.bb-bolnes.nl.

Shopbox