Mooi jaar voor zanger Javi Escalera

Foto: René van Mourik

Door Eline Lohman

RIDDERKERK - Op muzikaal gebied was 2017 een jaar van diversiteit en verkenning, vertelt Javi. "Veel mensen kennen mij van mijn Spaanse shows, waarin ik de gouwe ouwe en de actuele internationale Spaanse en latin hits ten gehore breng. Daarnaast heb ik een sfeervolle Vegas show, maar ondanks het prachtige repertoire had ik voor deze show altijd minder aanvragen." Dit jaar is de vraag naar de Vegas show gegroeid, merkt de zanger. "Daar ben ik erg content mee. Naast het grote aantal optredens in Nederland, was ik dit jaar ook veelvuldig in België en in Oostenrijk voor optredens. Verder ben ik erg actief met onze platenmaatschappij Funky Creations. Dit label is ontstaan uit pure liefde voor muziek. Samen met Peter Buist en Edward Boelaard maken wij complete producties voor jong aanstormend talent. In 2016 hadden wij een grote hit te pakken met de single 'Please Don't Stop', die ook nog eens werd opgepikt door RTL en veel op tv te horen was als leader voor diverse programma's."

Voorprogramma Belle Perez

2017 was een mooi jaar met vele hoogtepunten, blikt Javi terug. "Ik heb bijvoorbeeld in het voorprogramma mogen staan van Belle Perez in België en beleefde een heel bijzonder SER zomerconcert op de Italiaanse markt in Ridderkerk. Aankomend jaar staan er veel mooie dingen te gebeuren. Er komt weer een nieuwe eigen single uit en ook onder de vlag van Funky Creations komen er nieuwe singles uit. We werken momenteel aan mooie producties met twee zeer getalenteerde zangeressen. Daarnaast ga ik mij ook toeleggen op het organiseren van evenementen, met als specialiteit 'brunch & diner'." De muziek van Javi wordt vooral landelijk goed ontvangen, zegt de Ridderkerker. "Tegenwoordig is het heel erg moeilijk om een single of album bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Er worden dagelijks zoveel titels uitgebracht, dat je bijna door de bomen het bos niet ziet. Om die reden heb ik afgelopen jaar bewust geen eigen single uitgebracht. Ik heb wel mooie liedjes geschreven en gecomponeerd voor collega's, dus dat maakt het wel een beetje goed." Tot enkele jaren terug had Javi nagenoeg geen optredens in Ridderkerk en omgeving. "Dit vond ik heel erg jammer, niet alleen omdat ik nu langer moest rijden naar de optredens, maar vooral omdat Ridderkerk en Rotterdam heel 'eigen' zijn: ik ken de mensen, weet hoe ze ongeveer denken en waar ze voor staan. Nu is dat gelukkig wel iets veranderd; in Rotterdam treed ik vrij regelmatig op en in Ridderkerk steeds vaker. Ik denk dat het ook komt door de regionale aandacht die ik krijg van de kranten en de radio, waar ik ontzettend blij mee ben en natuurlijk de jaarlijkse Ridderkerkse zomerconcerten." De passie voor muziek was al ontzettend groot bij Javi, maar groeit met de dag. "Het moment dat je op de buhne staat en het publiek zingt de door mij geschreven teksten luidkeels mee - het gevoel dat je dan krijgt is onbeschrijflijk. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet bezig ben met muziek. Het is ook een rode draad die door mijn leven heen loopt. Mijn vrouw en kinderen zijn er al aan gewend, die begrijpen wat muziek voor mij betekent. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder muziek. En dat ik dit gevoel mag delen met mijn publiek, dat is ontzettend mooi."

Shopbox