Is hier over vier maanden een kersenboomgaard aangeplant? (foto GvS)

Dwangsom voor exploitant boomgaard

door Geert van Someren

RIDDERKERK – De gemeente Ridderkerk heeft een 'last onder dwangsom' opgelegd aan de exploitant van de opnieuw aan te leggen boomgaard in Rijsoord. De exploitant overtreedt de voorschriften in de verleende vergunning om tijdig windsingels te planten rond het terrein van de boomgaard.

Blijft exploitant De Bruin in gebreke, dan verbeurt hij per niet geplande boom € 275 tot een maximum van € 200.000. In tegenstelling tot de handhaving van de plicht om de illegaal gerooide boomgaard te herplanten, acteert de gemeente nu snel. Voor de boomgaard zelf wilden vorige colleges eerst jarenlang niet handhaven en toen de gemeente daar door de hoogste rechter toe werd gedwongen, talmde men zo lang dat de rechter opnieuw moest ingrijpen. Eigenaar Van den Heuvel is eerder al een dwangsom van bijna € 100.000 kwijt geraakt voor het niet tijdig herplanten van de fruitbomen. De vraag is of hij nu wel de afspraak nakomt om dit voorjaar de herplant met kersenbomen te voltooien. Er staat nog geen enkel boompje. Evenmin is de drainage aangelegd die aan het planten vooraf gaat. Het heeft er alle schijn van dat hij opnieuw inzet op het serieus vertragen van de realisatie. Indien het college na het plantseizoen direct ingrijpt, riskeert de eigenaar een dwangsom die in de richting van een miljoen euro loopt.

Shopbox