Franny de Wit won de vrijwilligersprijs (Foto gemeente Ridderkerk)

Vrijwilligersprijswinnaars bekend

Ridderkerk - Franny de Wit en SchuldHulpMaatje Ridderkerk zijn de winnaars van de jaarlijkse Vrijwilligersprijzen in Ridderkerk. Dat maakten de wethouders Tineke Keuzenkamp en Marten Japenga – met hulp van zanger Guus Bok - op dinsdagavond 2 januari bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis.

Franny de Wit is volgens velen 'echt een vrijwilliger uit duizenden'. Zij vindt het heerlijk om in de wijk Drievliet/Het Zand aan de slag te zijn. Al jaren is ze betrokken bij allerlei activiteiten van het wijkideeteam. Daarnaast zet zij zich voor tal van activiteiten in en rondom woonzorgcentrum de Reyerheem in. Als medeoprichter van de Buurtcirkel brengt zij eenzame buurtbewoners met elkaar in contact. Zo draagt zij haar steentje bij om het gevoel van eenzaamheid te het verkleinen. De betrokken vrijwilligers van SchuldHulpMaatje brengen bij mensen die zijn vastgelopen weer wat licht in de donkere tunnel. Zij kunnen helpen bij het ordening van de financiële administratie en bemoedigen iemand tijdens een traject van schuldsanering. Voorop staat de wil van de klant om uit de schulden te komen. De maatjes stimuleren en coachen naar (iets) meer zelfredzaamheid en minder afhankelijkheid.

De Jaap van der Graafprijs is bedoeld voor individuele vrijwilligers. De Groepsprijs is bedoeld voor de werkgroep of het project van het jaar. Met beide prijzen zetten de gemeente en Connect2act vrijwilligers die zich op een bijzondere wijze in Ridderkerk hebben ingezet in het zonnetje. Daarmee laten zij zien wat voor goede dingen de vrijwilligers allemaal doen.

Franny de Wit en de vrijwilligers van SchuldHulpMaatje zijn de eerste winnaars die met een uniek aandenken naar huis zijn gegaan: een vierkleurige plaquette naar het ontwerp van de Ridderkerkse kunstenaar Jørgen Snoep. Daarnaast ontving Franny de Wit een geldbedrag van € 350,- voor een van de organisaties waarin zij actief is. SchuldHulpMaatje mag ditzelfde bedrag besteden aan hun organisatie.

De genomineerde kandidaten voor de Jaap van der Graafprijs waren: Franny de Wit (Wijkideeteam Drievliet/Het Zand, Woonzorgcentrum Reyerheem en Buurtcirkel); Els Bakker (De Zonnebloem, Stichting Evenementen Ridderkerk, Samen Sterk Vrouwen Ridderkerk en 't Pannetje, bewonersrestaurant Stichting Wijkactiviteiten Slikkerveer); Rafiq Fris (Stichting Molukse Moskee Ridderkerk Bait Al-Rahmaan, Contactgroep Moslims Christenen, Abraham-Ibrahim project en andere vredesactiviteiten). De genomineerde kandidaten voor de Groepsprijs waren: SchuldHulpMaatje en Dagverzorging De Orchidee, Riederborgh