Esther heeft een ware passie voor radio maken. (Grote foto: Anja van Aalst. Kleine foto: Bob den Breeijen) (Foto: Bob den Breeijen)

'Feest om elke week show te maken'

Tekst en foto Eline Lohman

RIDDERKERK – 19 maart 2015 begon Esther met haar radioshow. Zij was amateurzangeres en zong soms op de radio. Toen begon het te kriebelen en nadat ze in gesprek raakte met RTV Ridderkerk, kreeg zij haar eigen show. Die heeft zich helemaal ontwikkeld, vertelt Esther nu. "De presentatie van 'Esthers Middle of the Rook' is losser geworden, ik voel me meer ontspannen en kan mezelf beter uiten. De beginnersfouten zijn eruit, ook al blijven er natuurlijk altijd verbeterpunten. Je moet alert en vernieuwend blijven. Ik ben dan wel een amateur radiomaakster/presentatrice, maar wil het zo professioneel mogelijk doen. Als er iets voorvalt tijdens de uitzending, kan ik daar nu beter mee omgaan en op inspringen. Er is altijd een gezonde spanning, maar dat houdt me scherp. De verhalen tussen de muziek door zijn nu ook ongeremder doordat ik er tijdens de uitzending op los improviseer. Eerst zakelijker omdat ik ze wat meer voorlas en nu vertellender. Het is een creatief proces en nieuwe items ontstaan dan ook vanzelf. Het is een feest om het elke week weer te mogen doen." Het gaat 'te gek' met Esthers radioshow, zegt ze. "Er is zelfs op maandagochtend een herhaling van het programma tussen 10.00 en 11.00 uur. Dat is toch een vorm van waardering, ik ben er erg blij mee. Het is ook een prima tijdstip en 'scoort' wellicht meer luisteraars dan de donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur. Ik stop veel tijd in de show. Niet alleen een muzieklijst samenstellen, maar ook nieuwsfeiten zoeken bij de artiest of titel van de song. Deze info moet verrassend en bijzonder zijn. Het is leuk als mensen iets 'opsteken' en daarbij vind ik het zelf fijn om op jacht te gaan naar uitzonderlijke weetjes. Ik probeer een uur vol vrolijkheid te brengen, positieve vibes de ether in te sturen."

Eigen gemaakt

De passie voor het programma is alleen maar groter geworden, merkt de Ridderkerkse. "Doordat je het je eigen hebt gemaakt en er inmiddels een stevige basis is, zodat de luisteraars weten waar ze met mij aan toe zijn, al weet ik nooit van te voren wat voor onverwachte uitspraken ik zal doen! Het zal in ieder geval altijd oprecht en eerlijk zijn." Eerst was een vast item halverwege het programma 'De songfestivaltopper'. Op een gegeven moment is het idee van de 'Supersoundtrack' geboren, een nieuwe rubriek. "Het kan een tune of een soundtrack van een serie, film of reclame zijn, die in ieders geheugen gegrift staat en waar ik een soort van warm gevoel bij heb. De info bevat voor een deel een persoonlijk verhaal: mijn eigen herinnering, gevoel en mening." Plannen voor 2018 heeft Esther genoeg, zo vertelt ze over het nieuwe jaar. "Ik wil het niveau van de uitzendingen blijven verbeteren, een boeiend en leuk programma samenstellen, zodat luisteraars de moeite nemen om op 'Esthers Middle of the Rook' af te (blijven) stemmen, daar doe je het uiteindelijk voor. Me te blijven inzetten een onderhoudend en amusant programma te maken, vooral niet voorspelbaar of saai en wie weet komt er wel weer een nieuw item! Ik streef er verder naar nog losser te worden in het presenteren. De muziek, die voorop staat, moet lekker in het gehoor liggen en ontspannen. Een uurtje vol positiviteit en het liefst met een kippenvel moment en een (glim)lach."