Bewoner Cor Hagestein met het afvalbakje. (Foto's: Privé)
Bewoner Cor Hagestein met het afvalbakje. (Foto's: Privé) (Foto: Privé)

Volop keukenafval scheiden

Door Elina Lohman

RIDDERKERK – Ruim een jaar geleden werd begonnen met een proef voor het scheiden van keukenafval, in woongebouw Palladio. Drie maanden lang werden de speciale bakjes gebruikt door de bewoners en de resultaten werden geanalyseerd. Het resultaat was positief, vertelt Cor Hagestein. "Die proef is zeer goed geslaagd. Die eerste drie maanden werd er op een speciale weegschaal elke week gewogen hoeveel keukenafval wij als bewoners verzameld hadden. We kwamen steeds aan zo'n 75 tot 80 kilo per week, daar waren we heel blij mee. Na die proef zijn de bewoners van ons appartementencomplex er gewoon mee doorgegaan. Het is mooi om te zien dat alle bewoners meedoen." Het afvalbakje is een klein bakje, met daarin een speciaal zakje gemaakt van gerstenkorrels dat biologisch afgebroken kan worden en dat geen geurtjes verspreidt. Er kunnen zaken als etensresten, resten van bloemen zoals de stelen, fruit en groente in. Het afval wordt gerecycled en er wordt bio-kunstmest van gemaakt. De zakjes zijn puur bestemd voor keukenafval, want de rest van het afval wordt sinds jaar en dag al gescheiden door de appartementbewoners.

Fervente gebruikers

Zelf zijn Cor Hagestein en zijn vrouw fervent gebruikers van het bakje. "Het probleem van de gemeente was: hoe ga je keukenafval scheiden aanpakken in appartementen? Wij hebben in onze afvalruimte beneden in het gebouw al allerlei bakken staan, zoals voor batterijen, cosmetica, verf en kurken van wijnflessen. Maar we hadden nog niets voor keukenafval." Nu dus wel. "De meeste mensen zijn heel enthousiast over deze manier van afval scheiden. Ik zie heel regelmatig mensen naar beneden gaan met volle zakjes. De een doet er een paar dagen mee, de ander een week. Het hangt er een beetje vanaf wat je eet. Eet je bijvoorbeeld bloemkool, dan heb je veel stronken om weg te gooien en dan zit het zakje wat sneller vol. Theezakjes, koffiepads, schillen van eieren – je kunt er van alles indoen. Ik vind het zelf echt een goed plan, omdat je zo je steentje kunt bijdragen aan een beter milieu. Daarom is het zo vreselijk belangrijk om je keukenafval te scheiden. Het is ook maar een kleine moeite. Dat emmertje was trouwens eerst ovaal, maar wij hadden daar als bewoners eigen ideeën over. Het deksel lag er namelijk los op en dat was niet zo handig. Nu hebben we een vierkant bankje met een deksel dat vast zit en scharniert. Veel handiger want nu valt het deksel niet meer in het bakje." De bakjes voor het scheiden van keukenafval slaan breder aan, want ook in andere wijken van Ridderkerk worden deze nu gebruikt, vertelt Hagestein. "Met name in de hoogbouw in Ridderkerk-West. De opzet is ook om in de hele gemeente deze bakjes in te voeren bij de hoogbouw." De bewoners van Palladio zijn sowieso goed bezig voor het milieu. Er wordt namelijk volop aan energiebesparing gedaan in het gebouw. De vereniging van eigenaren heeft vier jaar geleden bij het vervangen van der verlichting gekozen voor LED-lampen met sensoren. Als niemand de hal of de lift gebruikt, wordt de verlichting automatisch ingeschakeld. De extra kosten die hiervoor moesten worden gemaakt zijn al bijna terugverdiend, zegt Hagestein als trotse bewoner. "Het is ideaal, want het scheelt veel energiekosten voor de vereniging van eigenaren"

Shopbox