College wil geen tramlijn door Ridderkerk (foto GvS)

Provincie houdt toch vast aan tramtracé

door Geert van Someren

RIDDERKERK – De Ridderkerkse politiek is verrast door het besluit van de provincie Zuid-Holland om vast te houden aan het tramtracé door Ridderkerk. Dat blijkt tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad afgelopen week, waar onder andere de nieuwbouw voor het Gemini College aan de orde is. Op dat tracé mag niets komen wat de aanleg van een railverbinding onmogelijk maakt.

De vergevorderde plannen voor de aanleg van de tramlijn zijn een jaar of zeven, acht geleden in de ijskast gestopt wegens geldgebrek. Ridderkerk – daarin gesteund door de vervoersautoriteit MRDH – zet in op hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) per bus. Bij de provincie is eerder dit jaar het verzoek ingediend om de claim op het tracé te schrappen. Dat blijkt ijdele hoop wanneer de tramlijn weer opduikt in een provinciale visie.

Wethouder Tineke Keuzenkamp heeft in de week voorafgaand aan de raadsvergadering in Den Haag bij een commissie het standpunt van Ridderkerk toegelicht. "Men geeft als reden voor het handhaven van de claim op het tracé, dat het makkelijk is die uit de plannen te halen, maar dat het tracé er weer in krijgen een probleem is. Dit college is tegen een tramlijn door Ridderkerk. We hopen via het indienen van een zienswijze de claim uit het plan te krijgen. We gaan er vanuit dat met het inzetten van hoogwaardig vervoer per bus er goed openbaar vervoer komt".

De eerste fase van het tramtracé loopt aan de westkant van de Rotterdamseweg langs Bolnes en buigt na de kruising met de Populierenlaan via het Sportpark Ridderkerk af naar de Koninginneweg en vandaar naar het centrum. Volgens Keuzenkamp verhindert de claim van de provincie niet de nieuwbouw van het Gemini College. "De railverbinding loopt er vlak langs. Wel heeft het gevolgen voor de accommodatie van RVVH. In onze plannen ligt daar een veld".