Politiek wil dat buslijn 601 blijft rijden. (foto GvS)

Gemeenteraad massaal op de bres voor buslijn 601

RIDDERKERK – Met het massaal aannemen van een motie heeft de gemeenteraad van Ridderkerk druk gezet op het college van B&W, om de problemen die er zijn met buslijn 601 snel op te lossen. Die problemen bestaan enerzijds uit de hoeveelheid mankementen aan de twee kleine bussen en anderzijds uit, door slechte communicatie, gedemotiveerde vrijwilligers die de bussen besturen.

De door Echt voor Ridderkerk, PvdA, Leefbaar Ridderkerk en de Groep Ipskamp ingediende motie is als extra punt toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van vorige week. De partijen vrezen dat de toekomst van de buslijn die Ridderkerk en Barendrecht met elkaar verbindt, in gevaar is. In de motie verzoekt de gemeenteraad aan het college van B&W op zeer korte termijn te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om "de organisatie zodanig te verbeteren dat het werkplezier van de vrijwilligers terugkomt". Ook moet het college onderzoeken of de opvolger van de buurtbus in bedrijf kan blijven door aan te sluiten bij lijn 602 in Albrandswaard, waar volgens de tekst van de motie "een goed werkende organisatie­structuur" aanwezig is. De gemeenteraad wil daar voor de vergadering van 14 december uitsluitsel over.

Twee nieuwe bussen

Wethouder Keuzenkamp deelt in de raad mee dat twee nieuwe kleine bussen zijn besteld. Die komen over een half jaar in bedrijf. De dag voor de vergadering, is ze in gesprek gegaan met de vrijwilligers die de bussen bemannen. "Ik ben daar van geschrokken", zegt ze. "Er heerst veel onvrede. Veel dingen gaan mis. Er valt veel aan te verbeteren. Het belangrijkste is nu dat we zorgen dat buslijn 601 blijft rijden." De motie is, ondanks bedenkingen van het CDA of de tijdslimiet haalbaar is en SGP dat wil waken voor een BAR busbedrijf, met grote meerderheid aangenomen. Alleen ChristenUnie en Partij18Plus ontbreken bij de voorstemmers.