Het symfonieorkest tijdens een optreden op het Koningsplein, met Marcel Geraeds als dirigent. (foto Bram de Winter)

Dirigent Geraeds speelt solo op klarinet

Door Geert van Someren

RIDDERKERK – Het uit 33 muzikanten bestaande Ridderkerks Symfonieorkest geeft op zaterdag 25 november een groot najaarsconcert in de Opstandingskerk aan de Rijksstraatweg 95 in Rijsoord. De muziek staat in het teken van "Romantiek in november". Bijzonder is dat de eigen dirigent Marcel Geraeds optreedt als solist op klarinet met het Eerste klarinetconcert van Weber. Verder speelt het orkest werken van de componisten Dvorák, Liszt en Bruch.

Hoe bijzonder is dat een dirigent niet dirigeert maar optreedt als solist?

Geraeds: "Het komt regelmatig voor dat een leider van een orkest viool speelt. Dat wordt met de Duitse term 'stehgeiger' aangeduid. Met een klarinet is dat heel ongebruikelijk".

Kunnen de musici zonder uw leiding?

Geraeds: "Daar hebben we bij het oefenen natuurlijk op geanticipeerd. De musici moeten goed naar elkaar luisteren. Indien nodig kan ik met een slag met de klarinet even iets aangeven. In de tien jaar dat ik dirigent ben, hebben we een relatie opgebouwd. Ze kennen mijn lichaamstaal. Dat helpt in deze situatie".

Voorafgaand aan het concert dat om 20.00 uur begint, wordt om 19.15 uur een introductie op het programma gegeven. Tijdens deze introductie kunnen bezoekers uitgebreid kennis maken met de muziekstukken en componisten. De introductie kost € 2,50. De prijs van het concert zelf bedraagt € 15,00. Kaarten zijn te koop aan de zaal en te reserveren via info@ridderkerksymfonieorkest.nl.

Het orkest bestaat op dit moment uit 33 vaste leden. Bij grote concerten maakt het Symfonieorkest gebruik van een aantal vaste invallers. Er is plaats voor nieuwe muzikanten op viool, altviool, cello, contrabas, trompet, harp en slagwerk. Doorgaans geeft het orkest twee grote, eigen concerten per jaar en werkt ook regelmatig mee aan enkele evenementen.