Op de plaats waar het nieuwe gebouw van het Gemini komt, ligt nu een van de velden van RVVH. (foto GvS)

Gemeente investeert 15 miljoen euro in onderwijs en sport

Door Geert van Someren

Ridderkerk – De Ridderkerkse gemeenteraad zal in december een besluit nemen over een zeer grote investering in het kader van het Integraal Accommodatie Plan (IAP). Bij elkaar gaat het om een bedrag van bijna 15 miljoen euro. Het betreft de nieuwbouw van het Gemini College op Sportpark Ridderkerk en het renoveren van de rest van het Sportpark, waar voetbalclub RVVH traint en wedstrijden speelt.

Het Gemini College is met iets meer dan 800 leerlingen nu nog gevestigd in Slikkerveer. Die accommodatie is niet meer van deze tijd. Het nieuwe schoolgebouw gaat in totaal 8,6 miljoen euro kosten. Dat bedrag zal waarschijnlijk niet genoeg zijn, omdat de landelijke eisen voor kwaliteit en energie binnenkort hoger worden. De gemeente houdt rekening met een stijging "in de richting van 35%".

Pal langs drukke weg

De nieuwe school komt naast De Fakkel pal langs de zeer druk bereden Rotterdamseweg. Het gebouw zal aan die kant een zogeheten "dove" gevel krijgen en de ramen kunnen niet open.

Extra mechanische ventilatie moet zorgen voor luchtverversing. Tussen het Sportpark en de Rotterdamseweg komt een voetpad. Dat is voor de leerlingen een snelle route naar de bushaltes op de Sportlaan.

De nieuwe locatie is niet onomstreden. Korfbalclub KCR wilde graag op het Sportpark blijven, maar verhuist naar het Reijerpark. Het Gemini wilde juist daar – in het groen – de nieuwe school.

Met het een jaar geleden vaststellen van de hoofdlijnen van het IAP, heeft de gemeenteraad daar een streep door gezet.

2019/2020

Voor een nieuwe sportzaal bij de school noteert de gemeente een investering van 2 miljoen euro. Die zal zowel worden gebruikt als gymlocatie voor de leerlingen als 's avonds door sportverenigingen.

Het renoveren en aanpassen van de sportvelden kost 4,3 miljoen euro.

De planning is dat het opgeknapte sportpark in 2019 klaar is en dat de scholieren en leraren van het Gemini in 2020 naar de nieuwe school kunnen verhuizen.