Na het scannen van het kenteken door een post, zet een motoragent een verdachte auto aan de kant. (Foto GvS)

Politie voert speciale actie uit in Ridderkerk

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Politiemensen van het basisteam Oude Maas hebben afgelopen donderdag in Ridderkerk een speciale actie uitgevoerd. Die liep van vier uur 's middags tot laat in de avond. Het doel is breed: niet alleen controle op voorbij rijdende auto's, maar ook "het leren kennen van de boefjes". De centrale commandopost staat op het parkeerterrein bij Sportpark Ridderkerk.

Lichtborden met prikkelende teksten kondigen op de Verbindingsweg de actie aan. "Het staat te gebeuren, mvg de politie" op de dag voor de actie. En op de dag zelf na vier uur: "Beste boef u bent gewaarschuwd, tot zo, de politie". Het moet de passerende automobilisten het gevoel geven dat er iets staat te gebeuren. Dat gevoel klopt.

Controles

Op diverse strategische punten staan posten. Daarnaast wordt druk gesurveilleerd. Teams controleren het verkeer. Auto's worden aan de kant gezet en gecontroleerd.

Kentekens scannen

Twee andere posten scannen kentekens. De agent tikt het in een apparaatje op zijn dashboard. Met vijf seconden weet hij of er iets mee aan de hand is en de auto naar de kant moet. De inzet van twee leden van een paardenteam vergroot de zichtbaarheid.

Huygensplantsoen

Deze avond zijn bijna veertig politiemensen in actie. Een speciale actie vindt plaats bij het Huygensplantsoen. Die is gericht op de overlast van hangjongeren. Na een tijdje de zaak heimelijk te hebben geobserveerd, komt het team in actie. Gegevens worden door de politiemensen genoteerd.

Regen

Regen bemoeilijkt de optredens van alle teams. Toch is de actie succesvol. Niet alleen door het uitschrijven van zogeheten mini's (processen verbaal voor kleine overtredingen), het aanhouden van iemand met een vals identiteitsbewijs en het in beslag nemen van 1.400 euro in verband met onverklaarbaar vermogen, maar zeker ook door de controle op verdachte voertuigen. Dat geeft informatie die later relevant kan zijn voor onderzoeken.

Zichtbaarheid

Een andere plus is de zichtbaarheid van de politie in Ridderkerk. Een gelijksoortige actie vindt overigens de dag ervoor plaats in Barendrecht.