Impressie van de woontorens naast het Transferium de Schans.

Bouwer wint rechtszaak over woontorens

door Geert van Someren

ROTTERDAM/RIDDERKERK – Holland Special Pumps (HSP) aan de Schans in Ridderkerk is door de rechtbank in Rotterdam in het ongelijk gesteld over het bezwaar tegen de bouw van twee woontorens bij het Drierivierenpunt. Van Wijnen Projectontwikkeling is verheugd dat het volledig in het gelijk is gesteld, maar reageert nog terughoudend omdat hoger beroep in de zaak mogelijk is. HSP maakte bezwaar tegen de door de gemeente verleende bouwvergunning voor het Pilon-project, omdat de toenemende verkeersdrukte niet te combineren zou zijn met de activiteiten van het bedrijf. Het bestemmingsplan voorziet in een combinatie van werken en wonen. De enige afwijking van het plan is dat Van Wijnen geen ondergrondse parkeergarage bouwt, maar bovengronds parkeerplaatsen op straatniveau realiseert, war voor verkeersafwikkeling geen verschil maakt. Op het moment dat Van Wijnen vorig jaar wilde starten met de bouw, waren vrijwel alle appartementen verkocht. Veel van die kopers zijn door het uitstel gedupeerd, omdat zij hun vorige woning al hadden kunnen verkopen. Van Wijnen heeft de koopovereenkomsten als het gevolg van het lange wachten moeten ontbinden. De kopers kregen de mogelijkheid om de woning die ze hadden gekocht te reserveren. Twee derde deel heeft daar gebruik van gemaakt. Van Wijnen heeft aangegeven voor hen terughoudend om te gaan met prijsstijgingen.