Bij een wandeling met Staatsbosbeheer door het Oosterpark heeft Jan Rijsdijk (rechts) een ingelijst overzicht voor wethouder Marten Japenga (in het midden met rood jack ) van 23 jaar wachten op een scherm. (Foto PR)

"Het is tijd voor nakomen oude belofte scherm A15"

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Stel, iemand belooft je 23 jaar geleden iets. In dit geval een scherm langs de A15 aan de zuidkant van Ridderkerk. Het ene uitstel volgt op het andere. Anno 2017 is het verkeer op de A15 in aantal verdubbeld en de overlast voor het zuidelijk deel van Drievliet navenant toegenomen, maar van het scherm is nog niets gekomen.

Moedeloos

Daar raak je als bewoner moedeloos van. Plannen met het Oosterpark hebben de bereidheid tot actievoeren nieuw leven ingeblazen.

Jan Rijsdijk van Team 3VO.Biotoop: "Er is achterstallig onderhoud in het park. Dat moet worden ingehaald, dat snappen we.

Ook de essentaksterfte moet worden aangepakt. Maar zoals het nu gaat wordt het Oosterpark doorzon groen. Het duurt jaren voor de nieuwe aanplant groot is. Het is tijd om eerdere beloftes na te komen".

Nieuw type scherm

Rijsdijk doelt daarmee op het scherm. Bij voorkeur van een nieuw type dat zowel zonne-energie levert als de lucht zuivert.

Het Team heeft ook een alternatief: "Maak metershoge verschillen in de grond van het park. Dat werkt geluiddempend. Steeds wordt vastgesteld dat de luchtkwaliteit hier slecht is en het geluidsniveau te hoog. Pak het nu eens serieus aan.

De gemeente heeft ook een zorgplicht en genoeg financiële reserves om er iets aan te doen. Er beweegt te weinig in de politiek. Alleen Echt voor Ridderkerk en de PvdA hebben zich gemeld met de vraag er eens wat meer over te vertellen".

Actieplan geluid

In de laatste raadsvergadering heeft wethouder Marten Japenga op vragen van Jeroen Rijsdijk (PvdA) geantwoord dat nu het winter wordt, het park zich laat vergelijken met alsof er al is gekapt.

Overigens zal – doordat de essen minder dicht op elkaar staan dan elders – er minder gekapt hoeven te worden dan gedacht.Bij kap zullen nieuwe bomen 1-op-1 worden teruggeplaatst, aldus de wethouder.