Jacqueline Revier en Jesper Lagendijk voor enkele toepasselijke teksten van Loesje over vrijwilligerswerk. (foto GvS)

Project bewegen naar werk is succes

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Het project "bewegen naar (vrijwilligers)werk" van Connect2Act in Ridderkerk is een groot succes. Het gaat om mensen die in de bijstand zitten en hulp nodig hebben om weer aan de slag te gaan. Meestal gaat het om vrijwilligerswerk, maar soms ook om een betaalde baan. De vijfde groep van twaalf deelnemers is net gestart en de uitval bij de eerste vier groepen is vrijwel nul.

Jacqueline Revier en Jesper Lagendijk stralen van enthousiasme. Ze zijn ongelofelijk blij dat 'hun' project zo succesvol is. "Vanuit niets naar werk, dat gaat niet. Die mensen zitten niet dicht bij de arbeidsmarkt. Iets meer dan twee jaar geleden, bedachten we met zijn tweeën de combinatie van bewegen, het ontwikkelen van talent en vrijwilligerswerk. We werken aan de persoonlijke ontwikkeling en vinden vervolgens vrijwilligerswerk dat bij ze past", vertelt Revier.

Wegzakken

"Het gaat vaak om mensen die aan het wegzakken zijn. De deelnemers hebben vaak weinig sociale contacten, zijn inactief, weten niet goed wat hun kwaliteiten zijn en wat ze leuk vinden, zegt Lagendijk. "Het project duurt twaalf weken. Het gaat om beweging, zoals wandelen en fitness. Maar ook over coaching en voeding. Ze gaan nadenken over waar ben ik goed in en wat vind ik leuk. In totaal volgen we iemand een jaar".

Revier: "De mensen bloeien helemaal op, ze vinden het leuk ergens bij te horen. Het is een groepsproces. De deelnemers hebben dezelfde problemen en vinden het fijn om hier met elkaar over te kunnen praten. We zoeken echt een plekje dat diegene leuk vindt. Iets dat aansluit bij hun hobby of interesse. Iemand had een passie voor dieren. Die doet nu vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij. De kans dat iemand blijft werken waar hij/zij het naar zijn heeft, is veel groter dan wanneer dit niet zo is".

Tegenprestatie

"Het werk is eigenlijk een tegenprestatie voor de uitkering die de mensen ontvangen. Maar het gaat vooral om bezig zijn, iets betekenen voor een ander, onder de mensen komen of werken aan je eigen kwaliteiten. Bijna alle deelnemers vinden het ook wel logisch om iets terug te doen voor hun uitkering", weet Lagendijk. "We hebben goed overleg met de klantmanagers van de gemeente. Die kijken in eerste instantie naar wie ze denken dat geschikt is, maar er lopen bij SenW ook mensen uit zichzelf binnen".

Wilt u meer weten over dit project of er aan deelnemen? Kijk op www.connect2act.nl bij Bewegen naar (vrijwilligers)werk. Of mail aan jacqueline.revier@senw-ri.nl