Zonder geld geen feest op het plein (Foto: GvS)

Zonder geld geen feest

RIDDERKERK – Een evenement op het Koningsplein is alleen haalbaar, als de gemeente bijdraagt in de kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente onder de ondernemers, de horeca en organisatoren van evenementen. Met het subsidiëren van evenementen is de gemeente een aantal jaren geleden gestopt in een tijd van bezuinigingen. In juli dit jaar heeft een grote meerderheid van de gemeenteraad in een motie aangedrongen op het onderzoek, omdat het Koningsplein nu letterlijk is afgerond.

door Geert van Someren

Winkeliers zijn zeker geïnteresseerd in evenementen in het centrum, zo schrijft het college aan de gemeenteraad. Ze zijn in beperkte mate in staat financieel bij te dragen, maar zien ook graag evenementen op het Jorisplein. De horecaondernemers op het Koningsplein pleiten voor meerdere activiteiten door het jaar heen, waarbij ook aangesloten wordt op bestaande evenementen. Het bevordert volgens hen de aantrekkingskracht van het centrum. Ook is door de gemeente contact gezocht met organisatoren van evenementen. Daar is zeker belangstelling, waarbij de gemeente niet alleen een faciliterende rol moet vervullen. Zonder financiële bijdrage van de gemeente in de kosten is de organisatie niet haalbaar, stellen de organisatoren. "Op dit moment hebben de organisatoren overigens ook nog geen plan en hierbij zien wij het niet als onze taak om de organisatie volledig op ons te nemen", zo schrijft het college, dat de motie daarmee als afgedaan beschouwt.