Op deze locatie wil het college van B&W het nieuwe opslagstation voor strooizout realiseren. (foto GvS)

Prijzig opslagstation voor strooizout

door Geert van Someren

RIDDERKERK – Diverse raadsleden stellen zich kritisch op over het plan van de gemeente Ridderkerk om een nieuw station te bouwen voor de opslag van strooizout. Het prijskaartje van iets meer dan 1,5 miljoen euro voor deze uitvalsbasis voor het bestrijden van gladheid is relatief hoog, vindt bijvoorbeeld Edward Piena (VVD) tijdens een vergadering in de desbetreffende raadscommissie.

Anderen zoals raadslid Ad Los (EVR) vinden het een gemiste kans dat niet met Barendrecht wordt samengewerkt. Volgens verantwoordelijk wethouder Marten Japenga is dat vanwege de snelheid waarmee moet worden gestrooid niet realistisch. Wel is de samenwerking gezocht met Rijkswaterstaat, die vlak bij de tunnel onder de Noord een strooistation heeft. Uiteindelijk kon dit niet doorgaan, omdat Rijkswaterstaat het station geheel zelf benut.

Het college van B&W heeft vervolgens voor een locatie in Donkersloot gekozen: naast de kruising van de Industrieweg met de Kolenbranderstraat. De grond is eigendom van de gemeente en ook past de strooifaciliteit in de bestaande bestemming. De relatieve hoge prijs per vierkante meter verklaart Japenga door de duurzaamheid waarmee het station wordt gebouwd, de vloeistofdichte vloer en de sanering van het huidige station bij de PC Hooftstraat. Dat station moet wijken voor de daar geplande sporthal.

Japenga zegt de raadsleden toe, dat hij – voor de gemeenteraad morgen een besluit neemt over het nieuwe station – de bouwkosten beter inzichtelijk zal maken.