Logo hetzuidenridderkerk.nl


Oktober ook te koud en te nat?

Vorige week heb ik het onderwerp "tropische cyclonen" afgerond. Uiteraard valt er nog veel meer over dit fenomeen te vertellen, maar die kennis zal ik bewaren tot september 2018, want ook dan zullen er weer een aantal orkanen het Caribische gebied aandoen. Hopelijk worden ze niet zo verwoestend als dit jaar. Maar liefst 5 cyclonen wisten dit seizoen de zwaarste categorie te halen (cat. 5) en dat betekent omgerekend naar de Beaufortschaal windkracht 25 tot 30. Niet te bevatten! Beaufort gaat officieel tot kracht 12 en dat is ruimschoots voldoende voor het vasteland van West-Europa. Voor hurricanes wordt een andere schaal gebruikt nl. die van Saffir Simpson (schaalverdeling loopt van 1 tot 5).

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de frequentie (hoe vaak iets voorkomt) van tropische cyclonen vergeleken met vroeger (20e eeuw) niet is toegenomen , maar de zwaarte ervan gemiddeld genomen wel. Logisch eigenlijk want de temperatuur van het oceaanwater is de afgelopen decennia hoger geworden en een tropische orkaan gedijt nu eenmaal beter boven water van 28 dan van 26 graden. Ik hoop september volgend jaar ook de kansen op een subtropische orkaan in de Middellandse Zee te bespreken. De temperatuur van het zeewater in het oostelijke gedeelte aldaar is in september 27+ dus wie weet. De voorbije september is bijna een graad kouder dan normaal verlopen (het werd 13,7 en de norm is 14,5 graden). Gemiddeld genomen verliep de maand erg nat. In de Kop van Noord-Holland en Friesland waren er plaatsen waar bijna 300 mm. is gevallen (extreem veel).

Daarentegen kregen diverse streken in de buurt van de grens met Duitsland minder regen dan normaal. Wat een verschillen in een klein land! Als we kijken naar het aantal warme dagen (20 graden of hoger) dan staat de teller dit jaar (t/m 2 okt.) op 102 (een prima score). In 1959 kwamen er 112 van dergelijke dagen voor. Onbetwiste koploper is nog steeds 2003 met 116 dagen van 20+. Of oktober 2017 nog temperaturen van boven de 20 graden gaat produceren? Ik betwijfel het. As. donderdag wordt zeer winderig en nat, de dagen erna wisselvallig en vrij koel ('s middags een graad of 15)

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox