Foto: Arco van der Lee

Bijna alle essen zijn ten dode opgeschreven

RIDDERKERK – De schimmel die in Europa essenbomen ziek maakt, zal ook in Ridderkerk ingrijpende gevolgen hebben. De gemeente schat dat 90% van de essen zal sterven. Nog dit jaar zullen in het Oosterpark, de Donckse Velden en de Wevershoek de noodzakelijke werkzaamheden worden uitgevoerd door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ).

Schimmel vanuit Polen

De essentaksterfte grijpt om zich heen. Deze door een schimmel veroorzaakte ziekte heeft zich vanaf begin jaren negentig vanuit Polen over geheel Europa verspreid. In 2008 is de ziekte voor het eerst in Nederland waargenomen.

Nadat het beeld eerst wisselde over de jaren, is de situatie de afgelopen jaren sterk verslechterd. Nu de aantastingen toenemen, is ingrijpen onvermijdelijk, zo staat in het Plan van Aanpak van de NRIJ.

Populieren verjongen

In het plan voor de komende zes jaar schetst het NRIJ daarnaast een ander probleem. De ontwikkeling van bossen is snel gegaan, omdat snelgroeiende soorten als wilgen en populieren zijn aangeplant op veelal voedselrijke grond. Voornamelijk de populieren moeten worden verjongd (omzagen en jonge bomen planten), omdat problemen ontstaan met betrekking tot de stabiliteit en kwaliteit.

Communicatie

De gemeente heeft er bij het NRIJ op aangedrongen voor een goede communicatie te zorgen, "zeker gelet op ervaringen in het verleden bij kapwerkzaamheden in het Oosterpark en de Wevershoek". Het college van B&W heeft dat in een informatiebrief aan de gemeenteraad laten weten.