• Alles
  • (6)
    Algemeen

Lezing Stinzenplanten en excursie

donderdag 15 maart 20:00 uur

Donderdag 15 maart is er een presentatie over Stinzenplanten door Aart van Dragtin in het NME Centrum "de Groene Draak", Kastanjelaan 27 te Ridderkerk. De aanvang is 20.00 uur; zaal open 19.30 uur. Kosten €3,- incl. 1 koffie. Jeugdleden gratis.

Stinzenplanten vrolijken het (vroege) voorjaar op met hun prachtige bloemen. Het zijn planten die zonder veel zorg jarenlang bloeien en zich geleidelijk uitbreiden. Eeuwen geleden zijn ze aangevoerd en uitgeplant op buitenplaatsen, kastelen en dergelijke. Ze komen niet in de omgeving van van nature voor. Van een aantal plantensoorten is de herkomst moeilijk te achterhalen of ze zich destijds spontaan in Nederland hebben gevestigd of hier naar toe zijn gehaald. Zeker is wel dat dezen karacterieke soorten als Italiaanse aronskelk, Krokus, Winteraconiet, Sneeuwklokje en Knikkend vogelmelk zich uitstekend in stand weten te houden en zelfs uit te breiden.

De lijst met meest bekende stinzenplanten bestaat uit ongeveer 75 soorten. De meeste ervan zijn voorjaarsbloeiers. In de tuinen rond boerderijen, buitenplaatsen en kastelen had men voldoende planten, struiken en bomen die zomers en in de herfst mooi zijn om naar te kijken. In voorjaar zocht men juist naar vroege bloeiers. Veel van deze planten komen uit bosrijk gebied waar in het voorjaar nog voldoende licht op de bodem valt, maar zomers te schaduwrijk is. Deze planten hebben zich gespecialiseerd om in het voorjaar te bloeien en in een korte groeiperiode reserves op te slaan voor het volgende seizoen. Deze reserves slaan ze meestal op in bollen, knollen en wortelstokken. Veel stinzenplanten zijn in de zomer dan ook niet terug te vinden.


deel deze activiteit