Irene Tholenaars zet zich volop in voor anderen. (Foto: Eline Lohman)

'Doelgroep heeft aquajogging nodig'

Irene Tholenaars (51) uit Ridderkerk is vrijwilliger bij ISR: Invaliden Sportvereniging Ridderkerk. Hierbij sporten mensen met een lichamelijke beperking. Irene geeft wekelijks met veel plezier lessen aquajoggen in De Fakkel.

(tekst en foto Eline Lohman)

RIDDERKERK – ISR heeft een basketbal- en een zwemafdeling en een heel klein groepje houdt zich bezig met jeu de boules. De vereniging is opgericht in 1972 en viert dit jaar dus haar 45-jarig bestaan. Wie rolstoelafhankelijk is, hart- of longklachten heeft of gewrichtsklachten, of moet revalideren, kan terecht bij ISR. Irene: "Wij zijn een vereniging voor mensen met een beperking om te bewegen, dat is de hoofdzaak. Ik geef de lessen aquajogging. Een half uur lang volgen de 30 tot 35 aanwezigen de les en daarna mogen ze vrij zwemmen. Het is een goed bezochte les. De mensen vinden het fijn om te bewegen in het water. In het water zijn bewegingen minder belastend voor de spieren."

Irene is alweer vier jaar vrijwilliger voor ISR. Ze zou niet anders meer willen. "Ik zag een advertentie in de krant waarin ISR iemand vroeg voor de lessen aquajogging. Het leek me hartstikke leuk om dat te doen en dat is ook zeker zo. De mensen zijn lekker bezig en hebben plezier in het bewegen. Zelf ben ik een wandelaarster en een hardloopster maar dit staat op een laag pitje. Ik ben vaak bezig met oefeningen en dat is ook het raakvlak met aquajogging. Ik bedenk rustige, laagdrempelige oefeningen zelf. Ik bereid me altijd goed voor op mijn lessen. Toen ik net begon, was ik wel zenuwachtig! Maar je groeit erin."

De Ridderkerkse vindt het belangrijk om zich in te zetten voor anderen. "Deze mensen hebben allemaal een beperking maar zijn nog wel actief bezig. Als ik daarbij kan helpen, dan doe ik dat graag. De doelgroep heeft zo'n activiteit als aquajogging echt nodig."

Vanwege het jubileum kunnen de 110 leden en de 20 vrijwilligers zich opmaken voor iets leuks. Op 23 september bestaat de vereniging namelijk precies 45 jaar, aanleiding om met een groep van 65 man naar Diergaarde Blijdorp te gaan. Irene: "We pakken groots uit. Het is heel speciaal dat zo'n kleine vereniging als ISR al 45 jaar bestaat. Het is begonnen met het idee om iets op te zetten voor de doelgroep en dat is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging. Wij willen geen grote vereniging worden." De lessen van ISR beginnen begin september weer. Op vrijdagavond traint het rolstoelbasketbalteam - zowel competitie als recreatief - van 18.30 tot 20.00 uur in sporthal De Beverbol in Ridderkerk. Op maandagavond wordt er gezwommen, vanaf 18.00 uur in De Fakkel. Zie ook www.i-s-r.nl.