Bijschrift: Bolnes bijvoorbeeld, oogt best groen. (tekst en foto Geert van Someren)

Ridderkerk toch niet zo groen?

Lijstjes met wie de beste of de slechtste ergens in is, scoren altijd goed. Haringen, benzineverbruik of kijkcijfers om maar wat noemen, en nu op RTL Nieuws wie de groenste gemeente van Nederland is.

(tekst en foto Geert van Someren)

RIDDERKERK –Het resultaat hangt zoals vaak in belangrijke mate af van hoe je meet. In dit geval heeft de Universiteit van Wageningen alleen naar de bebouwde kommen gekeken en zijn natuurgebieden en weilanden niet meegeteld.

Wie net als wij dacht dat Ridderkerk best groen is, moet teleurgesteld zijn met plaats 312 onder bijna 400 gemeenten. Barendrecht doet het nog iets slechter met de 331e plaats, terwijl Albrandswaard met plek 208 een middenmoter is.

Als groenste gemeente van Nederland staat Bellingwedde in de provincie Groningen genoteerd. Dat de criteria bij het meten subjectief zijn, blijkt uit de 384e en 385e plaats voor Zandvoort en Katwijk onderaan het lijstje.

Denkend aan de duingebieden en het strand op loopafstand, zullen inwoners en bestuurders daar niet wakker van liggen.