Zaterdag derde Play-in vol muziek

Ridderkerk - Op zaterdag 20 mei vindt alweer voor de derde keer de Play-in van Stichting Eiland IJsselmonde plaats. Dit jaar staat de Play-in onder leiding van dirigente Marije Koopmans. Het festival vindt plaats in het Farelcollege in Ridderkerk.

De vorige twee edities, met respectievelijk 80 en 100 deelnemers, waren een groot succes, volgens Maarten Verhoeve, voorzitter van de stichting. "Dit jaar hopen we dit succes minimaal te evenaren, maar zo mogelijk te vergroten. Het evenement is voor iedereen die een muziekinstrument speelt dat past binnen een harmonie- fanfare- of brassband bezetting.  Elke muzikant binnen deze bezetting is welkom."

Stichting Eiland IJsselmonde Festival (Steijf) is op 24 juni 2005 opgericht met als doel het bevorderen van musiceren door de inwoners van het Eiland IJsselmonde. Sinds april 2015 is deze visie in de praktijk uitgebreid naar actief de verbinding leggen tussen HaFaBra (harmonie, fanfare en brassband) muziekverenigingen op het eiland IJsselmonde en tussen de individuele muzikanten. Naast een festival organiseren is de stichting gestart met een Play-In.

Verhoeve: "De reden dat we hierop ingezet hebben is omdat we zien dat orkesten het moeilijk hebben deze tijd. Het is lastig om leden aan je te binden als orkest, daarbij is het voor de jeugd steeds minder aantrekkelijk om een muziekinstrument te spelen. Door samen te werken, kan je van elkaar de sterke punten overnemen en van elkaar leren. Op dit moment gebeurt dit in de basis door van iedere aangesloten vereniging iemand in het bestuur te hebben bij Steijf. Hierdoor ontmoeten wij elkaar iedere maand."

De Play-in belooft veel leuks, volgens de voorzitter. "Het mooie van een Play-In is dat je een hele dag muziek kan/mag maken met andere muzikanten uit de regio, land. Hierdoor ontstaan er mooie (muzikale) relaties, die door het jaar heen gebruikt worden om bij elkaar in te vallen tijdens concerten. Daarnaast vinden er die dag gespreken plaats over de orkesten en doen mensen ideeën op die ze meenemen naar hun orkest. In het land zijn drie grote Play-In evenementen, het Steijf heeft als doel om de vierde grote Play-In te worden."

De Play-In groeit in de breedte, vertelt Verhoeve. "Op dit moment lijkt het een begrip te worden in de regio. Mensen kijken ernaar uit en melden zich aan zodra het mogelijk is. We zijn in 2015 gestart met 64 muzikanten, in 2016 waren het er 98. Op dit moment staat de teller op 81 aanmeldingen."

Dit jaar staan er vijf stukken op het programma: Monuments of the Netherlands - Louis Andriesse;

Overture to a New Age – Jan de Haan; Crimson Tide – Hans Zimmer – arr. Erik Rozendom; Les Miserables – arr. Marcel Peeters en Paris Montmartre – Toshio Mashima. Om 16.00 wordt geëindigd met een slotconcert. Dit concert is gratis toegankelijk voor publiek. Meer informatie op www.steijf.nl.

(door Eline Lohman)