Waalbos officieel geopend

Ridderkerk - Met het loslaten van een groep schapen heeftde Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber vrijdagmiddag 12 mei het Waalbos geopend, tussen de Waal en rangeerterrein Kijfhoek. Dertig jaar lang is er hard gewerkt om van dit landbouwgebied een prachtig natuur- en recreatiegebied te maken.

De opgave van de Landinrichtingscommissie om groene gebieden aan te leggen als buffer voor de verstedelijking is nu afgerond. Het nieuwe recreatiegebied van 185 hectare heeft wandelpaden, waterpartijen en een fietspad dat aansluit op regionale routes. Verschillende vogels, waaronder kluut, visdiefje, gans, kievit, witgatje, zilverreiger, hebben hun weg naar het gebied al gevonden.

Er was vrijdagmiddag van alles te doen. Zo kon men een huifkartocht door het gebied maken en was er voor de kinderen een springkussen. De IJsclub Rijsoord en Omstreken, de Stichting de Rijsoordse Molen en de Stichting Natuurbeheer Waalbos werkten mee aan de festiviteiten die plaats vonden nabij de molen van Rijsoord.

Het Waalbos ligt op grondgebied van Ridderkerk en Zwijndrecht. Het Waalbos is een project van de landinrichtingscommissie IJsselmonde (gemeenten Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht, Albrandswaard, Barendrecht en Zwijndrecht, Provincie Zuid-Holland, Waterschap Hollandse Delta, Staatsbosbeheer) in samenwerking met de Stichting Natuurbeheer Waalbos, het Nationaal Bossenfonds, Ingenieursbureau Drechtsteden en aannemer de Vries te Stolwijk.