'Krigen' in Filmhuis Ridderkerk

Ridderkerk - Op vrijdag  26 mei toont Filmhuis Ridderkerk de film 'Krigen'.

Krigen ('De oorlog') is een Deense film uit 2015, geschreven en geregisseerd door Tobias Lindholm. De film laat het verhaal zien van de Deense commandant Claus Michael Pedersen (gespeeld door Pilou Asbæk) en zijn mannen, die in Afghanistan voor hun leven vechten, waarbij ze proberen een verschil te maken en zichzelf te overtuigen dat het allemaal de moeite waard is. In Denemarken probeert Maria, de vrouw van Claus, zich te redden met haar drie kinderen die hun vader missen.

Wanneer Claus in een gevecht met de Taliban samen met een zwaargewonde soldaat geïsoleerd raakt, neemt hij de beslissing om het gebied te laten bombarderen zodat de reddingshelikopter sneller ter plaatse kan zijn. De missie slaagt en de jonge soldaat overleeft.

Dan worden in de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen de lichamen van elf Afghaanse vrouwen en kinderen gevonden. Claus wordt beschuldigd van een oorlogsmisdaad en plots is hij verwikkeld in een rechtszaak en een strijd om te overleven en zijn familie te behouden.

De film geeft een indringend beeld van de veelzijdige complexiteit rondom vredesmissies, zowel in het inzetgebied, als bij het thuisfront. De lijn tussen held en vermeend oorlogsmisdadiger blijkt schokkend dun. Moeilijke vragen worden niet gemeden, maar de beantwoording ervan wordt aan de kijker overgelaten.

'Krigen' werd genomineerd voor de Oscar voor 'beste niet-Engelstalige film'.

Inleiding

De inleiding wordt om 19.15 uur verzorgd door Jan-Paul Apon, die zelf in 2013 naar Afghanistan uitgezonden is geweest en de dynamiek, de morele en ethische dillema's, en de complexiteit van besluitvorming op verschillende niveaus van nabij heeft meegemaakt.

Gelegenheid tot (na) gesprek.

Aanvang 19.30 uur in theater Het Plein.

Toegangskaarten á € 5,- zijn vanaf 14 dagen voor de voorstelling verkrijgbaar in de Wereldwinkel, Schoutstraat 17 Ridderkerk
en 's avonds vanaf 19.00 uur aan de zaal.