Tjalke Alkema: "Het gaat erom dat je je doel bereikt". (foto Geert van Someren)

Tjalke Alkema: "Duurzaamheid gaat niet hard genoeg"

RIDDERKERK – Tjalke Alkema (46) is een van het handjevol talentvolle politici in de Ridderkerkse gemeenteraad, dat bezig is met hun eerste raadsperiode en die het goed doen. Duurzaamheid is zonder twijfel de rode draad in zijn politieke handelen. "Dat gaat niet hard genoeg", zegt hij vol overtuiging.

Tjalke valt een jaar of acht geleden op in de samenleving als bewoner van een huis aan de Kerkweg. Samen met buren krijgt hij de aanhoudende wateroverlast op de politieke agenda. Als techneut doet hij er ook een oplossing bij, die uiteindelijk met resultaat is uitgevoerd. Maar liefst drie politieke partijen willen hem op hun kandidatenlijst. Hij kiest voor de ChristenUnie.

"Tijdens de acties met de Kerkweg, begon ik te voelen wat je kunt doen voor de samenleving, dat was beslissend om de politiek in te gaan", zegt hij. Als vader van drie jonge dochters, een zoon en met een baan in de farmacie, is de politiek voor hem belangrijk, maar niet de hoogste prioriteit. "Mijn kinderen gaan altijd voor. Ik ga niet weg op hun verjaardagen. Stukken lezen doe ik 's avonds als ze slapen".

Zijn instelling is praktisch. "Dat heb ik in mijn werk en nu ook in de politiek", aldus Tjalke. "Je moet je niet afvragen hoe de weg er naar toe is – met coalitie of met oppositie – het gaat erom dat je je doel bereikt. Uiteraard zijn in het coalitieakkoord afspraken gemaakt en daar houden we ons aan. Maar met het meetstation in Rijsoord laatst, ging het om een vrije zaak en dan kun je een andere keuze maken dan het college. Dat is een mooi voorbeeld van dualisme".

Stokpaardje

Invulling van duurzaamheid is zijn stokpaardje. Hij weet er erg veel van en de eerste motie in zijn politieke leven ging daar drie jaar geleden over. "Ik vind dat er landelijk en lokaal nog te weinig gebeurt. Het gaat gewoon niet hard genoeg, terwijl de tijd om de doelen te halen steeds krapper is.", merkt het raadslid op. "Windmolens draaien op subsidies, wordt wel gezegd. Dat is niet anders dan met fossiele brandstoffen. Dat geld kan beter naar de gemeenten gaan om in duurzaamheid te investeren".

Vol lof is hij over de wijze waarop bij de realisatie van het bedrijventerrein in Nieuw Reijerwaard met energie wordt omgegaan. "Bedrijven nemen deel in een collectief. Als aandeelhouders krijgen ze de voordelen van de duurzaamheid uitgekeerd. Dat kan meetellen in het besluit om je daar te vestigen. Wel wil ik dat bewoners ook mee kunnen doen in die coöperatie".

(door Geert van Someren)